Bemutatták a legkorábbinak vélt Hitchcock-filmet


Két Hitchcock-színész jelenlétében az Amerikai Filmakadémia díszvetítésen mutatta be a The White Shadow című, legkorábbinak vélt Hitchcock-filmet Beverly Hillsben.

A napokban rendezett vetítésen az Észak-északnyugatban szereplő Eva Marie Saint és egy másik Hitchcock-alkotás, a Szabotőr sztárja, Norman Lloyd jelent meg. A meghívottak között ültek az Új-Zélandi Filmarchívum szakértői is, az 1924-ből származó The White Shadow című film ugyanis az archívumból származik.

A nitráttekercsek a kilencvenes években kerültek az archívumba, ahol Leslie Anne Lewis, a Nemzeti Filmmegőrzési Alapítvány munkatársa bukkant rájuk, és hosszadalmas kutatómunkával sikerült kétséget kizáróan azonosítania a filmet. A produkció hattekercses lehetett, ám csupán az első három van meg. A díszbemutatón is ennyit láthatott belőle a közönség. A filmarchívum vezetője, Frank Stark úgy vélte, azért maradhatott fenn a páratlan filmrészlet éppen Új-Zélandon, mivel annak idején a szigetország volt az egyik utolsó állomása a filmek forgalmazásának.

A melodráma főszerepében Betty Compson tűnik fel, aki különböző természetű ikertestvéreket alakít. Egyikükbe, az Európába utazó Nancybe beleszeret egy amerikai művésznövendék. A lány azonban eltűnik, és fájdalomtól sújtott apja útra kel, hogy megkeresse. A némafilm ezen a ponton ér véget – a befejezés várat magára, amíg meg nem kerülnek a hiányzó tekercsek.

Bár Hitchcock írta a film forgatókönyvét, tervezte a díszleteket, ő volt a vágó, de csak asszisztense volt a film rendezőjének, Graham Cuttsnak, aki szakmai féltékenységgel tekintett a feltörekvő alkotóra.

„Hitch nem igazán foglalkozott a színészekkel a karakterek megformálásával kapcsolatban, viszont hihetetlen érzéke volt a szereplők külsejének kialakításához. Beleszólt, milyen legyen a haj, a maszk, az ékszer, a ruha – valahogy a külső megteremtése segített nekem a szerepem belső megformálásában” – idézte fel Eva Marie Saint a közös munkát.

Norman Lloyd szerint Hitchcock a némafilmekből hozta magával azt a képességet, hogy dialógusok nélkül, a kamerával tudott „írni”.

(MTI)Kapcsolódó