Médiatanács: megújul a nem egész estés filmek támogatása


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legutóbbi ülésén megtárgyalta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) éves támogatási tervét, és elfogadta a televíziós bemutatásra szánt dokumentum-, ismeretterjesztő- és animációs filmek megújult pályáztatási koncepcióját.

Az úgynevezett nem egész estés televíziós műfajok támogatására kiírt pályázati eljárások gyökeresen megújulnak, átláthatóbbá és egyszerűbbé válnak. A tájékoztatás szerint a kiszámítható, a forgatási időszakokhoz igazodó, többfordulós kiírások a pályázók munkáját hivatottak megkönnyíteni. A pályamunkák előszűrése, a versenyző alkotások és az alkotók többlépcsős megmérettetése garantálja a sokszínű és kiemelkedő színvonalú pályamunkák megszületését.

A többlépcsős pályáztatási rendszerben új elem a személyes konzultáció lehetősége, melynek során a pályázó a bírálóbizottság előtt szóban is érvelhet filmterve mellett. Az NMHH szerint mindez lehetőséget teremt arra, hogy valóban a legértékesebb és legtöbb nézőt képernyő elé vonzó alkotások részesüljenek támogatásban. Közölték, az új koncepció fő célja a valódi értékek támogatása és a közpénzek felelős felhasználása, ugyanakkor maximálisan figyelembe veszi a Médiatanács és a filmes szakma konzultációi során megfogalmazott javaslatokat, igényeket.

A testület a közszolgálati célú tartalmak gyártását előtérbe helyező pályázatokra idén 400 millió forint keretösszeget különít el.

A három filmes műfaj mellett tévéfilm-forgatókönyvek, tévéfilmtervek támogatására is pályázni lehet, és lehetőség nyílik arra is, hogy az alkotók előre nem tervezhető, de sokakat érintő, egyik napról a másikra aktuálissá váló témák támogatására is pályázzanak. Közölték, az MTVA az új pályázati felhívásokat október 7-ig terjeszti a Médiatanács elé, ezzel lehetővé teszi azt, hogy a legjobb pályázók még az idén támogatáshoz jussanak.Kapcsolódó