Andrew G. Vajna: az átmeneti időszak véget ért a filmiparban


Andrew G. Vajna szerint átláthatóbbá és hatékonyabbá vált a magyar filmek finanszírozása az elmúlt évben. Az első pályázat megjelenése után már csaknem százan regisztráltak a Magyar Nemzeti Filmalapnál, ahová már két pályázat is érkezett – mondta a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos az MTI-nek.

Andrew G. Vajna a pályázók nevét nem árulta el. Kiemelte: a pályázatok folyamatosak. „Akkor adják be a pályázatot, ha a filmtervet részletesen kidolgozták, ne a határidő szabja meg, mikor van kész egy forgatókönyv” – fogalmazott a kormánybiztos.

Arra a kérdésre, hogy felmérhetőek-e a károk, amelyeket a pénzhiány okozott a szinte teljesen megszűnt magyar filmgyártásnak, Andrew G. Vajna azt válaszolta, hogy szerinte nem lehet „károkról” beszélni, hiszen a magyar államnak nem kötelező a filmeseket „eltartani”. „Az eddig kapott állami támogatás inkább nagylelkűnek nevezhető” – tette hozzá. Szerinte a filmszakma át tudja vészelni a kényszerszünetet, részben a külföldi produkciókban vállalt munkák révén, részben a televíziók által megrendelt filmeknek köszönhetően.

A kormánybiztos szerint egy akkora méretű országnak, mint Magyarország, körülbelül 8-12 filmet lenne érdemes gyártania évente. „Ennyit lehet reálisan finanszírozni” – vélekedett. Emlékeztetett: az idén 1,6 milliárd forint áll a filmalap rendelkezésére, jövőre – reményeik szerint – ez az összeg még több lesz.

A jövőre készítendő művész- és közönségfilmek arányáról úgy vélekedett, hogy ideális esetben nincs szükség a két típus megkülönböztetésére. „A közönségfilmnek művészi értékekkel is kell rendelkeznie, a művészfilmnek pedig szórakoztatnia is kell” – szögezte le, példaként A király beszéde című több Oscar-díjjal is jutalmazott angol filmdrámát említette, amely jól teljesített a kasszáknál, de művészi értékei is kiemelkedőek. Andrew G. Vajna a magyar filmek közül a Kontroll című filmet említette meg példaként.

A már említett, mindkét értéket képviselő filmekhez szerinte erősebb forgatókönyvírói képzésre is szükség van. „Ismerni kell a technikát, de ha valakinek nincs jó ötlete és tehetsége, akkor nem lesz sikeres egy forgatókönyv sem” – magyarázta. Kitért arra is, hogy a forgatókönyvek és filmtervek fejlesztésére október 3-tól lehet majd pályázni. Andy G. Vajna kiemelte: az a cél, hogy a jó munkát végző forgatókönyvírók meg tudjanak élni a mesterségükből, hiszen a pályázaton akár több könyvvel is lehet indulni. Így szerinte a szövegkönyvek minősége is javulni fog.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az elnyert pénzek felhasználását folyamatosan ellenőrzik majd. „Nekünk az a feladatunk, hogy felelős kezekbe tegyük az állami pénzeket. A producerek jó néven fogják venni, hogy ott vagyunk és segítünk az ellenőrzésben, a problémák kiszűrésében” – válaszolta arra a kérdésre, hogy miként fogják elkerülni azt, hogy az alkotók művészi szuverenitását csorbítsák. „Nem akarunk beleszólni a művészi kérdésekbe, de a pénzügyi fegyelem egy forgatás során nélkülözhetetlen” – tette hozzá.

Mint fogalmazott: jelenleg arra koncentrál, hogy a magyar filmipart megújítsa, talpra állítsa. „A munkám legnagyobb felelőssége az, hogy olyan filmek szülessenek, amelyek átlépnek a határokon. Hogy a kultúránkat, egyéniségünket megmutathassuk a világnak” – tette hozzá.Kapcsolódó