A cseh állam 300 millió koronával támogatja a filmeseket


A cseh állam 2012-ben is 300 millió koronával (3,3 milliárd forint) fogja támogatni a filmgyártókat. Ez azonos az idei évre szánt összeggel – közölte Helena Franková, a kulturális minisztérium illetékese az E15 gazdasági napilap keddi kiadásában.

Ez az összeg már szerepel a kulturális tárca jövő évi költségvetés-tervezetében. A hatályos szabályok szerint a filmforgatók valódi kiadásaik maximum 20 százalékát igényelhetik vissza az államtól.

Ez azokra a külföldi produkciókra is vonatkozik, amelyeket Csehországban valósítanak meg. A költségvetést a képviselőháznak kell jóváhagynia, de a kulturális tárca ezen a téren már nem számol változásokkal.

Csehország az Európai Unió 12. tagállama, amely kivételt kapott, így a tavalyi évtől kezdve már államilag is támogathatja a filmeseket. A csehországi filmipart támogató program alapján az állam a filmproducereknek kiadásaik maximum 20 százalékát térítheti meg.

Hasonló szabályok alapján támogatják a filmipart például Nagy-Britanniában, Németországban, Magyarországon vagy Franciaországban. A támogatás mértéke 15 és 28 százalék között mozog.

„Ebben a pillanatban a támogatási kérelem összesített nagysága mintegy ötmilliárd korona" – tájékoztatta a lapot Ludmila Claussová, a cseh filmbizottság képviselője. A támogatásokról szakmai állami bizottságok döntenek.

A hivatalos indoklás szerint a cseh állam azért támogatja a filmipart, mert az egyrészt komoly összegeket hoz külföldről az országba, másrészt pedig számos munkahelyet teremt. Ugyanakkor fontos szerepe van a kedvező országimázs kialakításában is.

(MTI)Kapcsolódó