Új luxusfilmstúdió Mexikóban


Októberben nyílik meg Santa Fe mellett az a luxuskivitelű és -felszereltségű filmstúdió, amitől sokan várják az utóbbi időben megtorpant új-mexikói filmipar fellendülését.

A 26 hektáron elterülő stúdiót a hollywoodi és New York-i filmgyártás konkurenciájának szánták megálmodói: Lance és Conrad Hool producer és rendező testvérpár, valamint Lance fia, Jason. Mint mondták: különleges, „boutique” stúdióban gondolkodtak, amit „filmkészítők csináltak filmkészítők számára”.

Az új-mexikói Chaco Canyon pueblóinak (ősi indián falvainak) építészetét idéző Santa Fe Stúdió külsejében inkább hajaz egy luxusszállóra, mint szokványos raktárstílusú filmstúdióra. Körös körül csodás kilátás tárul a hegyekre, két hangszigetelt stúdióját elegáns irodák, teraszos öltözők egészítik ki, ezen kívül elektromos autók és – a közeli Los Alamos-i és Sandia kutatóintézeteknek hála – ultragyors internethálózat teszi komfortosabbá.

„Ilyen egyszerűen nincs máshol a világon” – jelentette ki Lance Hool a 25 millió dolláros (5,4 milliárd forintos), hat évig készült beruházást bemutató bejáráson.

Az egyetlen bökkenő, hogy az egy-két héten belül munkára készen álló stúdiónak nincs még megrendelése. Az állam bizonytalan adópolitikája ugyanis megingatta a filmesek bizalmát.

Új-Mexikó korábbi kormányzója, Bill Richardson 2003-ban az elsők között volt, aki 25 százalékos adókedvezményt adott a helyben forgatott produkcióknak. A lépés gyorsan megszilárdította az állam helyét a produkciós térképen: olyan filmek forogtak a környéken, mint a Transformers, a Nem vénnek való vidék, a Terminátor: Megváltás vagy az Őrült szív. Öt stúdió épült, és az egyik legnagyobb helyi szakemberbázis alakult ki Los Angelesen és New Yorkon kívül.

Az idei év elején azonban politikai vita tárgya lett a kedvezmény, és a kiszámíthatatlan gazdasági környezet miatt többek között egy nagyszabású Tom Cruise-filmtől is elesett Új-Mexikó.

Az új kormányzónak, Susana Martineznek végül sikerült átverekednie a 25 százalékos kedvezmény megőrzését, az évi visszatérítési plafont azonban 50 millió dollárban (csaknem 11 milliárd forintban) szabták meg, jóval a 2009-es közel 77 millió és tavalyi 65 millió dollár alatt.

Ám mivel már számos más állam is kínál versenyképes kedvezményeket a filmeseknek az Egyesült Államokban, a megingás után Martinez további kampányolásra kényszerült a produkciók visszacsalogatása érdekében. Megbízottja a nagy filmstúdiókkal tárgyalt, maga pedig körlevélben biztosította a hollywoodiakat az állam filmipar iránti elkötelezettségéről.

Az új-mexikói filmipar résztvevői szerint a megnyugtatásra szánt lépések, valamint a filmesek és celebek által kedvelt helyszínen, Santa Fé-ben megnyíló új stúdió újjáélesztette a helyi ágazat fellendülésébe vetett reményeket.Kapcsolódó