A vajdasági magyar mozgókép napja


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Művészeti karaván című pályázati programjának keretében a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet bemutatkozó és filmszakmai körutat szervez a kolozsvári székhelyű Video Pontes Alapítvány filmes műhelyének október 12. és 15. között a Vajdaságban: Zentán, Doroszlón, Zomborban, Topolyán, Szabadkán, Magyarkanizsán és Csókán.

A karaván párhuzamosan folyik a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából zajló ünnepségsorozattal.

Az erdélyi filmesek rendhagyó bemutatkozása alkalmat ad arra is, hogy a vendégek és a helyi szervezők – a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, Cinema Filmműhely, Info TV; a szabadkai Lifka Sándor Artmozi, Délvidéki Videokrónika, Pannon RTV; az újvidéki Mozaik Televízió; a zentai Bolyai Filmműhely – találkozzanak és barátkozzanak egymással, továbbá szakmai megbeszéléseken vegyenek részt. A karavánnal és a vajdasági magyar mozgókép napja ünnepségsorozattal párhuzamosan összesen nyolc településen vetítik le a gyerekeknek és az ifjúsági korosztálynak szóló Rózsa és Ibolya című filmet.

A karaván a vajdasági magyar mozgókép napja ünnepségsorozattal egy időben érkezik a Vajdaságba. Október 12-én, szerdán Szabadkán és Zentán, október 13-án Doroszlón, Bácsgyulafalván, Bácskertesen, Muzslyán, Székelykevén, Tordán, majd a nap végén Zomborban, október 14-én Topolyán, Szabadkán és Magyarkanizsán, október 15-én Csókán vetítik a filmeket.

A Művészeti karaván még a 2010-es évben indult el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) támogatásával, amely a művészeti projekt egyik kezdeményezője is egyben. A programsorozat lényege, hogy a Kárpát-medencei művelődési intézetek összefogására alapozva minden régióból művészeti (irodalom, képzőművészet, film) csoportok, műhelyek utaznak minden régióba, így bemutatkozva és vendégül látva egymást.

(kultúra.hu)Kapcsolódó