Finn filmnapok a Toldiban


Finnország többszörösen elismert filmrendezője, Arto Halonen Prinsessa (Hercegnő) című alkotásával nyílik meg az első Finn Filmnapok vetítéssorozata pénteken Budapesten, a Toldi Moziban.

A Finnagora finn kulturális, tudományos és gazdasági központ által szervezett, keddig tartó fesztiválon az északi ország filmterméséből hat alkotást ismerhet meg a magyar közönség.

A nyitófilm a 2010-ben bemutatott Hercegnő lesz, amely az év elején elnyerte a Dragon-díjat, vagyis a legjobb északi filmnek járó elismerést, Dél-Afrikában a nemzetközi filmfesztivál nagydíját kapta meg és a nyáron Portugáliában is több elismerést szerzett.

A Hercegnő egy pszichiátriai klinikára került bártáncosnőről szól, aki azt hiszi magáról, hogy az angol királyi család tagja. A film valódi történeten alapul, ezzel a rendező nem hazudtolta meg magát, hiszen eddig dokumentumfilmesként ismerte a világ. A Szent Könyv árnyéka című, 2007-ben bemutatott, Türkmenisztánban készült dokumentumfilmjét például a Magyar Televízió is vetítette.

Arto Halonen ott lesz játékfilmje budapesti bemutatóján és beszél arról is, hogyan került a dokumentumfilmektől a fikció világába. A rendező 2008-ban a Szaloniki Dokumentumfilm-fesztiválon elnyerte a nemzedékének legjelentősebb alkotója címet. Ő alapította a Helsinki Dokumentumfilm-fesztivált, a DocuPoint-ot. Halonen az Európai Filmakadémiának is tagja. 1964-ben született a kelet-finnországi Joensuu kikötővárosban, Észak-Karéliában, és dokumentumfilmesként tanított is a joensuui egyetemen 1986 és 1989 között. Halonen Helsinkiben él és eddig 26 filmet készített.

A finn filmnapokon műsoron lesz Saara Cantell Találkozások, Klaus Härö Levelek Jákob tiszteletesnek és Saara Saarela Nyomainkban című alkotása, a gyerekeknek szól Raimo O. Niemi A farkas rejtélye és Mari Rantasila Risto, a rapper című munkája.

A filmekről és a vetítések időpontjáról a Toldi Mozi honlapján tájékozódhat az érdeklődő.Kapcsolódó