Eva Perón ismét a filmvásznon, ezúttal rajzfilmben


Ismét filmvászonra került Eva Perón élete, az Argentínában a szegények védelmezőjeként, a nép szellemes vezetőjeként, sokak által még szentként is tisztelt Evitáról szóló rajzfilmet csütörtökön mutatják be a dél-amerikai országban.

Az Eva de Argentina (Éva Argentínából) nem az első film, amelyet Juan Domingo Perón elnök második felesége életének szentelnek. Perón kétszer volt a latin-amerikai ország elnöke: 1946 és 1955 között, valamint 1973-től 1974-ben bekövetkezett haláláig. Nála is népszerűbb nejéről, az 1919 és 1952 között élt Evitáról szóló korábbi filmektől – mint Eduardo Mignona 1984-es és Juan Carlos Desanzo 1996-os alkotásától, vagy akár Alan Parkernek a Madonna főszereplésével készült Evitájától – eltérően azonban ezúttal trükkrajzfilmben jelenik meg a néhai first lady élete.

„Eva Perón történetét gyakran elmesélték már. Mit lehet még erről mondani? Azért mertük a trükkrajzfilm, egy metafora felhasználását választani, mert alkalmas, hogy a szenvedélyről, a hűségről, a gyűlöletről, a bosszúról és a politikai elkötelezettségről beszéljünk, és a film tárgyát is jól kiemeli” – mondta el María Seoane rendező a produkció Buenos Aires-i bemutatóján.

Az Eva de Argentina a Los Toldos faluban házasságon kívül született gyerekként eltöltött gyermekkorától egészen bebalzsamozott holttestének Perón bukásakor, 1955-ben a katonák általi elrablásáig követi nyomon Evita életét. A filmnek négy főszereplője van: Eva és Juan Perón, Rodolpho Walsh (1927-1977) újságíró-író és egy Juan Pueblo nevű kitalált személy. Walsh egyben narrátor is.

A rajzokat Francisco Solano López, az El Eternauta című argentin képregénysorozat alkotója készítette, zenéjét Gustavo Santaolalla, a 2006-ban, illetve 2007-ben a legjobb filmzenének járó Oscar-díjat elnyerő Brokeback Mountain – Túl a barátságon és a Bábel című filmek zeneszerzője komponálta. Érdekesség, hogy Eva Perón karakterét nem színésznő szólaltatja meg, hanem régi hangfelvételekből kölcsönözték Evita saját hangját.

(kultúra.hu)



Kapcsolódó