Indul a Retropolisz dokumentumfilm-sorozat második évada


Öt új résszel jelentkezik október 25-től a nagy sikerű Retropolisz dokumentumfilm-sorozat. A műsor második évadának részeit erdélyi kastélyokra hangolták.

2011-ben a Retropolisz stábja öt erdélyi nagy múltú családnál járt látogatóban. A műsor nemcsak épületeket mutat be, hanem kastélymenedzsmenttel és a kastélyok körüli élettel is foglalkozik. Az ötrészes sorozatot egy országos, egy regionális és egy helyi tévé sugározza, valamint felkerülnek a műsor saját honlapjára is.

A Retropolisz célja Erdély épített örökségének feltérképezése, megismertetése. Ezt sikerült 2010-ben elérni, amikor tíz részben – mintegy kétszáz percben – kastélyokat, várakat, udvarházakat, vasúti épületeket, fürdővárosokat, templomokat mutattak be. 2011 őszén, a második évadban újabb öt rész indul útjára. Ezek az erdélyi nagy múltú családok épített örökségét mutatják be. Mindegyik egy rövid családtörténelemmel kezdődik, majd két-három kastély, középület, udvarház kerül elemzésre. Az épületek művészet-, és kultúrtörténeti áttekintésén túl a Retropolisz második évada két témával gazdagodik:

  1. Kastélymenedzsment – A nézők betekintést nyerhetnek az épületek gazdasági és kultúrpolitikai szerepébe. Olyan kérdésekre keresik a választ, hogy hogyan lehet egyszerű ötletekkel pénzt szerezni, hogyan lehet egy épületet a turisztikai körforgalomba bevonni, milyen rendezvényekkel kell megszólítani a városi és falusi embereket, milyen internetes megjelenés ajánlott.
  2. Élet a kastély körül – Itt kultúrtörténeti csemegéket tálalnak, többszáz éves recept alapján, ízletes ételt készít a műsor.


Kapcsolódó