Dokumentumfilmes előadás Kolozsváron


Ma, november 1-jén 14 órától a Tranzit Házban és november 2-án 14 órától a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Filológia karán a Shakespeare teremben vetítéssel egybekötött előadást/beszélgetést tart David MacDougall, a dokumentumfilmezés egyik élő legendája.

Az Ausztráliában élő, amerikai származású David MacDougall Judith MacDougall-lal közösen az etnográfiai dokumentumfilm-készítést újította meg Afrikában, Ausztráliában és Indiában készült filmjeivel. Filmjeikben hadat üzentek a hangalámondásos narrációnak, helyette a lefilmezetteknek próbáltak „hangot adni". MacDougallék dokumentumfilmjei óta szokás emlegetni, hogy a filmes nemcsak „légy a falon" lehet, hanem lehet „légy a levesben" is. Nevükhöz kötődik ugyanis az ún. „résztvevő megfigyelő" filmezési módszer, amely a lefilmezett emberekkel, közösségekkel való viszonyt is beépíti a filmekbe, és ezáltal szembehelyezkedik a filmes fölényét hangsúlyozó megfigyelő módszerekkel, a hamis objektivitással.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem Kultúraközi Kutatóközpontjának professzori munkatársa a dokumentumfilmezésről két könyvet jelentetett meg: a Transcultural Cinema (1998) és a The Corporeal Image: Film, Ethnography and the Senses (2006). Ezekben olyan elméleti témákat boncolgat, mint a nézőpontok, szubjektivitás, reflexivitás a dokumentumfilmben, a képek érzéki hatása.

A rendező a szebeni Astra Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválról érkezik Kolozsvárra, ahol zsűritag és díszmeghívott volt.

A részletes program:

14:00 2011. november 1., kedd:
Lorang’s Way (Turkana Conversations 1) / Lorang útja. Turkánai beszélgetések 1
Színes, 69 perc, 1979, Turkána, angol feliratos
Producer és rendező: David és Judith MacDougall
Tranzit Ház, I. emelet, Kolozsvár, Baritiu/Malom u. 16.

14:00 2011. november 2., szerda:
The New Boys (Part 4 of the Doon School Quintet) / Az új fiúk. (A Doon Iskola kvintett 4. része)
Színes, 100 perc, 2003, angol feliratos
Producer és rendező: David MacDougall

További információk az előadóról:Kapcsolódó