Lech Wałęsáról forgat Andrzej Wajda


A lengyel rendező túl van már a castingon, a Wałęsa forgatása december 1-jén kezdődik. (FNE, PISF)

A költségvetés 15 millió zlotyi, amiből a Lengyel Filmintézet már folyósított egy 6 milliós (kb. 1.3 millió eurós) tételt. A film gyártója az Akson Studio és a Canal+.

„Nincs még egy olyan lengyel film, ami ilyen intenzív érdeklődést ébresztett volna a forgalmazóügynökök és a külföldi forgalmazók körében – nyilatkozta Agnieszka Odorowicz, a filmközpont igazgatónője a sajtótájékoztatón. – Két éve faggatnak erről a filmről, hogy mi a helyzet az Andrzej Wajda-féle Wałęsa elnökkel? Remélem, nagy sikerünk lesz vele.”

A rendező a Balti-tenger partján fekvő Trójmiastoban tervezi leforgatni a jelenetek nagyrészét. „Ez a legnehezebb film, amit valaha készítettem, és el kell ismernem, hogy idén van az 55. évfordulóm a kamera mögött – mondta. – Egyszerűen csodálatos, hogy egy olyan lengyel, mint Wałęsa  képviselt minket a nagyvilág előtt.”

A forgatókönyvíró Paweł Głowacki, az operatőr pedig a César-díjas és 2002-ben az Európai Filmintézet A legjobb európai operatőr címével kitüntetett és Oscar-jelölt Paweł Edelman, aki korábban többek közt Wajdával, Kiesłowskival és Stuhrral forgatott.

Wajda utolsó pillanatban változtatott a szereposztáson: a legendás lengyel államelnök feleségét, Dauta Wałęsa szerepét Agnieszka Grochowska játszhatja el Olga Bołądź helyett. Lech Wałęsát a évtized egyik legelismertebb lengyel színésze, Robert Więckiewicz fogja eljátszani. Az Oriana Fallaci szerepére felkért Monica Bellucci utolsó pillanatban lépett vissza.

„A cselekmény két szinten rendeződik: a hétköznapi életén és a történelmi hősén. A második szint miatt archív felvételeket kell átnéznünk, és megpróbálunk olyan jeleneteket lefilmezni, amelyek a történelmi valóságot jelenítik meg – fejtette ki Edelman. – A film egyfajta kollázs lesz.”Kapcsolódó