Filmszakmai továbbképzés a Dunaversitasnál


2012. január 10-éig lehet jelentkezni a Dunaversitas Egyesület által 11. alkalommal meghirdetett egyéves mozgóképszerkesztő-rendezői, -operatőri mesterkurzusra.

A Dunaversitas Egyesület 11. alkalommal indítja el egyéves mozgókép szerkesztő-rendezői-operatőri mesterkurzusát a közszolgálati televízió munkatársai, valamint hazai és határon túli tudósítói számára – áll az egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Az egyesületet a magyar szellemi élet jeles képviselői alapították: dr. Balla Bálint, Benkő Samu, Benyhe János, dr. Csiha Kálmán, Dobos László, Hámos László, Korniss Péter, Kozma Imre, dr. Mádl Ferenc, Makovecz Imre, Nemeskürty István, Osváth György, Sára Sándor, Schrammel Imre, Szabó Magda, Szokolay Sándor, dr. Tempfli József, Törőcsik Mari.

A 2012 februártól decemberig tartó tanév hallgatói havonta egy alkalommal (szerdán, csütörtökön, pénteken) elméleti előadásokon, dramaturgiai- és műhelygyakorlatokon vesznek részt. A műhelymunka során a részvevők filmterveinek részletes kidolgozása, a forgatás előkészítése, a felvett és összeállított anyagok elemzése történik. Az oktatás költségeit a Dunaversitas Egyesület biztosítja.

Fő tantárgyak:

  • a mozgóképnyelv alapjai,
  • mozgóképelemzés,
  • dramaturgiai ismeretek,
  • a kép és a hang kifejező eszközei,
  • filmtörténeti ismeretek.

A mesterkurzuson az egyesület alapítói mellett a filmes szakma rangos képviselői oktatnak (többek között: Bollók Csaba, Fekete Ibolya, Gulyás Gyula, Péterffy András rendezők, Rák József, Kurucz Sándor operatőrök, Móser Zoltán fotóművész, Bodzsoni István szerkesztő, Gelencsér Gábor, Hirsch Tibor és Pápai Zsolt filmesztéták). Vezető tanárok: Buglya Sándor, Horváth Z. Gergely, Lugossy László filmrendezők.

A mesterkurzust sikeresen elvégzők oklevelet kapnak.

Jelentkezni 2012. január 10-ig lehet e-mailben a dunaversitas@gmail.com címen, szakmai életrajzzal, valamint egy kb. 15–20 perces, dokumentarista módszerrel megvalósítható filmtervvel (legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben). A filmterv címe: Hétköznapi történet. A szervezők javasolják, hogy a pályázók a címnek megfelelően ne valamely szenzációs, rendkívüli eseményt, hanem egy személyesen megismert „hétköznapi” élményét válassza témának. A filmterv elbeszélhető történet szerkezetére törekedjen, annak ellenére, hogy a feldolgozás módja nem lehet játékfilmes. Tartalmazhat interjút vagy riportot is, de nem állhat kizárólag ezekből.

A felvételi vizsga helyéről és időpontjáról írásban értesítik a jelentkezőket.Kapcsolódó