Három magyar filmterv a Les Arcs Európai Filmfesztiválon


Három magyar filmrendező terve is meghívást kapott a hétvégén kezdődött Les Arcs Európai Filmfesztiválra, amelynek idei díszvendége Olaszország. (MTI)

A francia Alpok 2000 méter magasan fekvő síparadicsomában december 17-ig tart a kizárólag európai filmeknek szentelt szemle. A három évvel ezelőtt indult kezdeményezés alapvető célja a szakma mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét és az új tehetségeket: a 60 meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül hatot itt láthat először a közönség. A hivatalos versenyprogramban 12 európai – francia, belga, német, spanyol, holland, brit, norvég, olasz, lengyel és orosz – alkotás versenyez a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért, amelyet péntek este adnak át.

Az első fesztiválnak Magyarország volt a díszvendége: 2009-ben 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerhette a közönség, a versenyprogram zsűrijének elnöke pedig Szabó István filmrendező volt. Tavaly Dániát állították középpontba a szervezők, idén pedig Olaszországra esett a választás, a zsűri elnöke Michele Placido színész-rendező, aki Magyarországon A Polip című tévésorozat főszereplőjeként vált népszerűvé.

A filmbemutatók mellett – amelyekre 10 000 nézőt várnak a szervezők – a fesztivál jelentős szakmai programokat kínál mintegy 300 meghívott producer, forgalmazó és a filmtervekkel érkező rendező számára.

A koprodukciós fórumon több száz európai filmterv közül összesen 22 projektet mutatnak be Les Arcs-ban az érdeklődő producereknek, köztük egy magyar munkát: Nemes Gyula Zero című tervét, amely korábban már négy jelentős filmvásáron is bemutatkozott. Az Egyetleneim című diplomafilmjével 2006-ban a velencei filmfesztiválra meghívást kapott rendező német–cseh–magyar koprodukcióban tervezi elkészíteni következő filmjét, de francia partnerekre is számít.

Les Arcs-ban – mint a rendező az MTI-nek elmondta – további országokból is jelentkeztek forgalmazók, producerek, alapítványok, amelyeknek nagyon megtetszett a nemzetközi témájú filmterv. A költségvetés a rendező elmondása szerint nagyjából már összeállt, miután a cseh filmalap 60 millió forintnak megfelelő összeggel támogatja a projektet, valamint Németországból is érkezett jelentős ígéret, amelynek viszont feltétele a magyar támogatás. A Playtime Kft. által 100 millió forintra beadott pályázatról azonban egyelőre nem született döntés – mondta a rendező.

A Zero története a méhek – az egész emberiségre nézve súlyos természeti katasztrófával fenyegető – kihalásának vígjátékszerű feldolgozása. A főszereplő egy méhész, aki anarchista terroristaként harcol a méheket károsító fogyasztói társadalom ellen. „Ezen keresztül a világ jelenlegi helyzetének, a környezetszennyezésnek és a szociális állapotoknak a leírása a film” – hangsúlyozta az MTI-nek a rendező, aki saját bevallása szerint műfajteremtő alkotást szeretne létrehozni. Mégpedig egy olyan újfajta, dokumentarista eszközökkel dolgozó, több nyelven beszélő burleszket, amelynek 90 percét a nézők végignevetik, de a végén elgondolkodnak a látottakon.

A Work in Progress elnevezésű programba Hajdu Szabolcs amerikai–magyar korprodukcióban készülő A játékos című filmjével érkezett, amelyet Dosztojevszkij azonos című regényéből Las Vegasban forgat. A szekcióba meghívott hat filmes között van Prikler Mátyás szlovákiai magyar rendező is, aki szlovák–magyar koprodukcióban dolgozik Köszönöm, jól (Dakujem, dobre) című nagyjátékfilmjén, amelyben egyebek mellett Mundruczó Kornél és Tarr Béla A londoni férfi című filmjének főszerepét alakító Miroslav Krobot is játszik.Kapcsolódó