Erdélyi alkotók nyertek az Átláccón Erdélyi alkotók nyertek az Átláccón

Erdélyi alkotók nyertek az Átláccón

Kihirdette a DocuArttal és az Indexszel közösen meghirdetett videópályázatának eredményeit a Transparency International a Korrupcióellenes Világnap alkalmából a Gödör Klubban rendezett fesztiválon. A fődíjat Oláh Badi Levente és Szén János közös rendezése nyerte el.

A pályázatra közel 60 film érkezett. A zsűri szívéhez inkább a dokumentumfilmek álltak közel, de sok ötletes alkotás érkezett fikciós, animációs műfajokban is – összegez közleményében a DocuArt.

A fődíjat Oláh-Bandi Levente és Szén János nyerték Szigorúan ellenőrzött vonatunk című filmjükkel.

A második helyezett Marsalkó Eszter, Marsalkó Fruzsina és Néder Panni; az Ez is egy piac című film alkotói.

A harmadik díjat Acsai N. Ferenc és Szántó János nyerte el Se ajtó, se ablak című dokumentumfilmjével.

A Telenor különdíját Czibulya Nikol és Zurbó Dorottya kapták a De a kulcsot… című filmükért. 

Az Index különdíját pedig az Egy korrupt város? alkotója nyerte.

A DocuArt Füredi Zoltán képviselte, aki a zsűri munkájában vett részt. Így értékelte a látottakat: „arra kellett rájönnünk, hogy ez egy nagyon fontos téma, és nagyon nehéz. Különösen nehéz róla dokumentumfilmet készíteni, mert az emberek nehezen beszélnek róla. Így aztán sokszoros öröm volt látni, hogy a fesztiválra 58 filmet küldtek az alkotók, összesen 3 óra 52 perc 18 másodpercnyi terjedelemben, és ebből 17 dokumentumfilm volt! Azért azt mindenképpen el kell mondani a rengeteg kisjátékfilmről, társadalmi célú reklámspotról – amelyekből 11 film animációs technikával készült –, hogy azt jelzik, a korrupció, a megvesztegetés témája megmozgatta az alkotók fantáziáját, és sok nagyon magas minőségű alkotás született. Jórészt riportfilmek születtek, amelyek véleményeket közvetítenek, és oknyomozó riportok, amelyek megpróbálnak kideríteni valamit. Itt kell megjegyeznem, hogy alighanem új műfaj született a pályázat kapcsán, ez pedig a riportalanyok nélküli riportfilm műfaja! Egy biztos, nagyon nehéz találni riportalanyt, aki felvállalja hogy vesztegetett vagy őt vesztegették. Így olyan film, amely egy konkrét korrupciós helyzetet, esetet mutat be, nagyon kevés. Ezeket szívem szerint, mind díjaztam volna."

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat