Jegesmedvét hamisított Attenborough?


A legendás természetfilmes, Sir David Attenborough hétfőn tagadta, hogy a BBC etikátlanul járt volna el. (index)

Attenborough azért kényszerült magyarázkodásra, mert a BBC Frozen Planet (A fagy birodalma) című sorozatának egyik epizódjában olyan felvéteket mutattak be a hó alatti szülőodújában újszülött kicsinyével szundikáló jegesmedve-anyáról, amelyek nem az Északi-sarvidéken, hanem egy holland állatkertben készültek.

A hamisítással a Daily Mirror vádolta meg a közszolgálati tévé világhírű természetfilmes stábját. A filmkészítők annak ellenére kellemetlen helyzetbe kerültek, hogy a műsor november végi sugárzása előtt a produkció weboldalára feltettek egy werkfilmet, ami a hollandiai forgatásról szól, és amelyben korrektül elmagyarázzák, hogy ezeket a felvételeket miért nem a vadonban készítették.

„Ha a vadonban próbáltunk volna meg bekamerázni egy jegesmedveodút, a nőstény vagy az újszölött kölykét vagy az operatőrt ölte volna meg” – nyilatkozta az ITV1-nek Attenborough.

A vitatott jelenetsorban a kamera egy jegesmedvét követ a jégmezőn. A narráció így hangzik: „Először egy sekély fészket ás ki magának… ha már elég mély a hó, beás a hóréteg alá, hogy megcsinálja az odúját. Aztán, ahogy beköszönt a tél, bent fekszik, és várja, hogy megszülessenek a kölykei.” A kamera ekkor egy hegyoldalra vált. „A szélvédett hegyoldalakon, a hó alatt új életek sarjadnak.” Ezután következik az állatkerti felvétel a kölykét gondozó anyamedvéről.



Kapcsolódó