Szavaztak a spanyol hupikék „törpfalu” lakói


Az andalúziai Júzcar falu lakói továbbra sem ragaszkodnak házaik eredeti, fehér színéhez. Június közepén, a Hupikék törpikék 3D bemutatója alkalmával festették kékre az összes épületet, és ekkor vált a dél-spanyolországi falu az első „hivatalos törpfaluvá”.

A filmet gyártó Sony nemrég vissza akarta állítani a falak hagyományos, fehér színét, ám a lakosság már megszokta a kéket és a vele járó ismertséget: a 250 helyi lakos arra hivatkozott, hogy a forgatás és a házak színe miatt a falu különleges turisztikai vonzerőre tett szert és több mint 80 000 látogatót vonzott – számol be az MTI. 

A nyáron a faluba érkező turisták számára törptúrákat és gombaebédeket szerveztek (a gomba a hupikék rajzfilmfigurák kedvenc eledele).

David Fernández Tirado polgármester – akit fél éve Törpapának becéznek – hangsúlyozta, hogy így kitűnnek és eltérnek a dél-spanyol táj vakítóan fehér házai közül. „A hupikék falak fellendítették a helyi kereskedelmet, javult a közhangulat és nőtt a foglalkoztatottság” – nyilatkozta a polgármester, majd hozzátette: „Hála a kékségünknek ismertek lettünk az egész világon”.

A falu lakói vasárnap szavaztak a házak színének visszaváltoztatásáról, az eredmény péntekre várható.

A falu átalakításán 20 festő – köztük 11 addig munkanélküli falubeli – dolgozott, a falakra csaknem 1000 liter hupikék festék került fel. Külön engedélyt kellett kérni az andalúziai regionális önkormányzattól, valamint a helyi püspöktől is, hiszen még a templomot is kékre festették.Kapcsolódó