Tarr Béla a Magyar Filmművészek Szövetségének új elnöke


Új vezetőséget választott hétfőn a Magyar Filmművészek Szövetségének választmánya: a szervezet elnöke Tarr Béla rendező, a tiszteletbeli elnök az eddigi elnök, Jancsó Miklós lett.

A szövetség alelnökévé Kende János operatőrt választották, a főtitkári feladatokat Janisch Attila rendező, forgatókönyvíró látja el. Az elnökségbe Almási Tamás rendező, Báron György szerkesztő, filmesztéta, illetve Szomjas György rendező került – tájékoztatta Hermann Krisztina ügyvezető titkár szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a megújult Magyar Filmművészek Szövetsége képviselni kívánja a magyar mozgóképkultúra minden területét, nyitni kíván a filmszakma minden irányába és határozottan kíván fellépni ezek védelmében. A szövetség új vezetése a magyar mozgóképkultúrát egységes egésznek tekinti, minden filmműfajnak és minden mozgóképes megjelenési formának, valamint a filmgyártáson túl a forgalmazásnak, a moziknak és a szaksajtónak is érdekképviselete kíván lenni.

A több mint 50 éve működő szervezet „konstruktív és offenzív magatartást” ígér a jövőben.

„A szövetség meggyőződése, hogy a magyar mozgókép a magyar nemzeti kultúra elválaszthatatlan és az európai kultúra integráns része, ezért kötelességének tartja ennek védelmét és az ehhez szükséges »normális működés« feltételeinek megteremtését” – áll a közleményben. Hangsúlyozták, hogy a Magyar Filmművészek Szövetsége mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a filmszakma megőrizhesse autonómiáját, méltóságát és tisztességét.Kapcsolódó