Döntést hozott első körben az NMHH a legjobb tévéfilmes pályázatokról


Mintegy 800 pályázat érkezett, összesen majdnem 6 milliárd forintos támogatási kérelemmel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem egész estés filmek gyártására kiírt pályázatának első fordulójára.

Az NMHH szóvivői irodája által ma kibocsátott közlemény szerint a pályázat első fordulója lezárult, a filmszakma képviselőit felvonultató bírálóbizottságok a legjobb pályamunkákról döntöttek. Emellett beérkeztek a tévéfilmterv- és tévéfilmforgatókönyv-pályázatok is.

A médiatanács 2011 novemberében írta ki pályázatait a nem egész estés televíziós műfajok támogatására. A dokumentum-, az ismeretterjesztő és az animációs filmekre összesen 340 millió forint pályázati keretösszeg áll rendelkezésre.

Az NMHH közlése szerint a filmszakma képviselőit felvonultató bírálóbizottságok a beérkezett munkákból a legjobb terveket választották ki a pályázat második fordulójára. Az első körös értékelésnél szempont volt, hogy a közszolgálati normák szerint tartalmas, értékes tervek jussanak tovább, valamint azt is mérlegelte a bírálóbizottság, hogy a tervek valóban megvalósíthatók-e és alkalmasak-e televíziós bemutatásra.

A második fordulót követően a bírálóbizottság javaslata alapján a médiatanács dönt majd támogatásra javasolt filmalkotásokról.

Eközben zajlik a tévéfilmtervekre és forgatókönyvírásra kiírt pályázat is: beérkeztek a pályamunkák a tévéfilmterv- és tévéfilmforgatókönyv-pályázatra. A kiírásra összesen 42 pályázat érkezett, több mint 60 millió forintos támogatási igénnyel. A filmtervekre és forgatókönyvekre 20 millió forint áll rendelkezésre.

A szakmai bírálóbizottság javaslatai alapján a médiatanács januárban dönt arról, hogy mely munkákat támogatja.

A nyertes forgatókönyvek és filmtervek alapján készülő tévéfilmek és filmsorozatok gyártását támogató újabb pályázatokat a médiatanács előreláthatólag a jövő év első negyedében hirdeti meg.

A dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek és animációs filmek gyártására, valamint a tévéfilmtervek és forgatókönyvek támogatására meghirdetett pályázati eljárások részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján (tamogatas.mtva.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők. (MTI)Kapcsolódó