A Variety a Magyar Filmszemléről


Ismét február elején tartják a Magyar Filmszemlét, az elismert magyar művészfilmes, Tarr Béla vezetésével – írta a Variety. Ez idén mindössze néhány vetítést fog jelenteni az Uránia és a Toldi moziban.

A szemlét 41 éve februárban Budapesten rendezték meg először, egészen tavaly télig, amikor a 42. alkalommal az eseménynek egy rövidebb változatát tartották meg májusban. Tarr, kinek legutóbbi filmje, A torinói ló Ezüst Medvét és a kritikusok Fipresci-díját vihette haza Berlinből, azt reméli, hogy „a fesztivál a legjobb magyar filmek tárlata lesz a filmipar két nagyon nehéz éve után”.

A szemlét, ami egész a tavalyi évig a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) finanszírozása alatt futott, most a Magyar Filmművészek Szövetsége rendezi meg. Az MMKA azóta már feloszlott, és egy új gazdasági szervezet vette át a helyét, aminek vezetője a magyar származású amerikai filmproducer, Andrew Vajna – utal a cikk a Magyar Nemzeti Filmalapot irányító kormánybiztos szerepére.

„A szemle kulcsfontosságú szerepet tölt be a független filmkészítés hagyományának újjáéledésében két év krízis után – nyilatkozta Tarr a lapnak. – Szeretnénk megtartani ezt a hagyományt, annál is inkább, mivel – noha most már két éve állami finanszírozás nélkül – makacs és elkötelezett filmkészítők megtalálják az útjukat, hogy befejezzék filmjeiket, és újakat hozzanak létre”. (Index / Variety)Kapcsolódó