A filmkritikusi díjak mellé áll a filmalap


A Magyar Nemzeti Filmalap együttműködési megállapodást köt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Filmkritikus Szakosztályával és támogatja a magyar filmszakma nagy hagyományú díjátadóját. A filmkritikusok szövetsége idén 50. alkalommal díjazza az elmúlt év legjobb magyar filmes teljesítményeit, a díjátadó ünnepség február 1-én lesz.

Az 1962-ben alapított Magyar Filmkritikusok Díja alapvető mértéke a magyar filmtörténetnek. Szegénylegények, Szerelem, Szindbád, Mephisto, Megáll az idő, Werckmeister harmóniák, Hukkle, Kontroll, Dealer, Delta és legutóbb a Bibliothéque Pascal – néhány felejthetetlen mozgókép azok közül, melyeket fődíjával jutalmazott 50 éves fennállása során a magyar filmkritikusokat egyesítő szervezet – fogalmaz a Magyar Filmunió közleménye.

Világszerte vitathatatlan a filmkritikusok szerepe a mozinézők tájékoztatásában, mozgósításában, ízlésük alakításában, az új tehetségek felfedezésében és népszerűsítésében, azaz a vetítőtermek széksorainak megtöltésében. Éppen ezért a filmalap rendkívül fontosnak tartja, hogy Európa nagy filmes nemzeteihez – a francia César, a német Lola, a spanyol Goya, a lengyel Orly vagy akár a brit BAFTA-díjakhoz – hasonlóan a magyar filmnek is legyen továbbra is egy nagyfokú szakmai presztízsnek örvendő ünnepélyes díjazása.

A filmalap az együttműködés keretében vállalja az idei filmkritikusi díjak támogatását, továbbá hosszú távon konstruktív partnerként kíván részt venni a díjak és a díjátadó hazai és nemzetközi ázsiójának emelésében – áll a közleményben.Kapcsolódó