Az amerikai producerek szerint is A némafilmes a legjobb


Michel Hazanavicius A némafilmes (The Artist) című filmje elnyerte szombaton az amerikai producerszövetség fődíját (Producers Guild Awards, PGA), növelve ezzel az Oscar-jelöltség valószínűségét is.

A fekete-fehér és néma, francia vígjáték főszerepeit Jean Dujardin és Berenice Bejo alakítja. A film az 1920-as, 1930-as évek Hollyvoodját idézi, amelyben némafilmsztárok tűntek el a hangosfilm megjelenése nyomán. „Amikor Michel Hazanavicius és én A némafilmest megálmodtuk, tudtuk, hogy az amerikai mozinak szóló szerelmeslevelet álmodunk – idézi a díjat átvevő producert, Thomas Langmannt a Reuters. – Tudtuk, hogy cserébe megízlelhetjük az amerikai álmot.” 

A film az elmúlt hetekben Golden Globe-ot nyert és az amerikai kritikusok is díjazták (Chritics Choice Awards).

A PGA-díjak jelzésértékűek a február 26-i Oscar-átadó előtt: a producerszövetség több mint 5000 tagja az amerikai filmakadémia tagja is. Az elmúlt 4 évben a producerek kiválasztottja (Nem vénnek való vidék, Gettómilliomos, A bombák földjén, A király beszéde) a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is elnyerte.

A PGA legjobb dokumentumfilmje, a Beats, Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest egy hip-hop együttesről szól. Angelina Jolie megkapta a Stanley Kramer-díjat az In the Land of Blood and Honey-ért, amelynek ő írta a forgatókönyvét, ő rendezte és ő volt a producere is. 

Steven Spielberg Tintin kalandjai című adaptációja az animációs filmes kategória díját, valamint a David O’Selznick-különdíjat nyerte el. A képregény-legenda Stan Lee Vanguard-díjat kapott, amelyet a Pókembert alakító Tobey Maguire adott át. Mindkettejüket állva tapsolta a közönség – számolt be a Reuters.

A televíziós kategória nyertese az ABC csatorna Modern Family című, második évadjánál tartó vígjáték-sorozata lett, az HBO Gengszterkorzója (Boardwalk Empire) produceri munkáját értékelték a legkiemelkedőbbnek a televíziós dráma kategóriában. A brit Downtown Abbey-t szombaton a legjobb produceri munkát tükröző nagy formátumú televíziós sorozatként jelölték meg.Kapcsolódó