Forgács-retró Brazíliában


A Brazil Kulturális Minisztérium és a Centro Cultural Banco do Brasil január 31-vel kezdődően 17 alkotást felvonultató retrospektív programmal mutatja be Forgács Péter munkásságát Brazíliavárosban, majd Rióban és Sao Paulóban.

Mostra Péter Forgács: Arquitetura da Memória, azaz Az emlékezet építészete címmel kezdődik a hétvégén Brazíliavárosban retrospektív vetítéssorozat Forgács Péter munkáiból. A Brazil Kulturális Minisztérium és a Centro Cultural Banco do Brasil szervezte program keretében a brazil fővárost követően Rióban és Sao Paulóban is műsorra tűzik a 17 mozgóképből álló válogatást, mely átfogó képet nyújt a világhírű magyar filmrendező és médiaművész munkásságából – közölte a Magyar Filmunió.

A Centro Cultural Banco do Brasil három brazil megapoliszban működő központja a világ leglátogatottabb múzeumai közé tartozik hosszú évek óta.

A közel három évtized munkásságát felölelő filmválogatásban látható lesz többek között Forgács nemzetközi debütálása, A Bartos család (1988), mely elnyerte a hágai World Wide Video Fesztivál nagydíját. Műsorra tűzik továbbá a FIPRESCI-díjas Örvény (Lipcse, 1996), a cannes-i filmfesztiválra is meghívott Bibó Breviárium (2002) és a Tribeca filmfesztiválon díjazott El Perro Negro (2005) című filmeket.

A brazil szervezők az eseményhez készített videóval népszerűsítik a retrospektív programot, mely megtekinthető a http://vimeo.com/35276553 és http://youtu.be/XqDNkkxjUIw videómegosztókon is.

Forgács Péter1978 óta több mint 30 filmet készített, a legismertebb a Privát Magyarország című többszörös díjnyertes sorozat, mely 1930-as, 40-es években otthoni használatra, amatőrök által készített filmeken alapul. A filmek hétköznapi életeket dokumentálnak, melyeket hamarosan felforgat a filmen kívül zajló, rendkívüli történelmi trauma.Kapcsolódó