Külföldi sztároktól tanuljanak a magyarok


Az Index birtokába került tervek szerint Andy Vajna kormánybiztos külföldi sztárokkal oktatná a magyar forgatókönyvírókat, a nálunk forgató külföldi stábok helyett meg elvégezné a papírmunkát. Az MMKA adósságát átvette a filmalap, most pedig a producerektől kérné vissza a pénzt. A filmjogokat is elvennék a nem fizetőktől.

Az Index birtokába került az a kormány által még nem tárgyalt jelentés, mely a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos idei feladatait összegzi. A alig hét oldalas irat a Mozgókép Közalapítvány bekebelezésén kívül egy sor új ötletet tartalmaz.

A bérfilmek gyártásának szabályozásába is belefolyna például ezentúl a filmalap. A közterület-foglalási és a fegyverhasználati engedélyek megszerzéséhez ezentúl segítséget nyújtanának egy még fel nem állított irodán keresztül a Magyarországra érkező stáboknak. A külföldi filmeseknek így ezentúl csak egy hivatalos szervhez kellene fordulniuk.

A filmalap ezenkívül támogatná a magyar forgatókönyvírás fejlődését is, így többek közt meghívnák magyar forgatókönyvírók és filmesek számára tartott workshopokra Joe Eszterhast, Oliver Stone-t és Luc Bessont is.

Jelenleg papíron még létezik a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA), pedig már tavaly is a filmalap osztotta ki a támogatásokat. A törvények alapján így két, egymással párhuzamos pénzosztó hivatal koordinálja a magyar filmipart – ezen változtatna idén a megbízott kormánybiztos.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) az MMKA-nál 2011-ben 3,8 milliárd forint visszafizetési kötelezettséget állapított meg a kulturális tárca felé. Ez nehezíti a közalapítvány megszüntetését, holott az utódjaként létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) szeptember óta működik.

2012 januárjáig a filmalap 3 film gyártási támogatását ítélte meg, a múlt év sokkal inkább a fennálló adósságok konszolidálásáról folyt: a 66%-áért vette meg a filmalap az 5,24 milliárdos banki kötelezettségállományt. Az MMKA miatt tartozó produkciós cégek állami pénzből való megmentéséért cserébe a most már nekik tartozó filmesektől azonban a pénz 100%-át kérhetik vissza.

A filmalap a konszolidáció átvételével venné át az MMKA filmvagyonát. Először is a filmalap jogutódként (új hitelezőként) belépett három banknak az MMKA-val szemben folyó pereibe, illetve a már megindított végrehajtási eljárásokba. Az MMKA-val szemben érvényesíteni kívánt és az általa elismert tartozások fejében venné át a Filmalap a Mafilm Zrt.-t és a Magyar Filmlaboratórium Kft.-t. A tartozáson felül esetleg megmaradt vagyon a filmalapos tervek szerint – mint hasonló célt ellátó szervezethez – szintén átkerülne hozzájuk.

2011-es év végéig a 193 tartozó produkciós cég közül 172-vel tárgyaltak és 106-tal kötöttek megállapodást, ami alig több mint a fele. A továbbiakban még 16 céggel tárgyalnak. A producerek annak a pénznek, amit az MMKA szerződésben megítélt nekik, és forgatásra felhasználták, a 80%-át kapják automatikusan vissza.

A 66%-os adósság vétele meglepő azt tekintve, hogy ezért az állam anno garanciát ígért, és ha a producerek tartoznak az MMKA-nak (visszatérítendő támogatást kaptak), akkor a 100%-a hajtható be abból a pénzből. Ez egymilliárd körüli követelés lesz, amit a producerek pénz mellett normatív pontokkal, vagy az elmúlt 20 évben készült filmjeik jogaival is megválthatnak, a fennmaradó összeget pedig a filmalap követeléskezelő társaság részére értékesíti.

Új ötletként a normatív pontok beszámítását lehetővé tennék egy jogszabállyal a javaslat szerint, vagyis a fesztiváldíjakért vagy nézőszámért igényelt és megszerzett pontokat levonnák abból a tartozásból is, amivel esetleg a producer tartozik az MMKA-nak. Ha nincs ilyen pontja, akkor a filmjogokat vehetik el a tartozásért cserébe, vagy akár fel is számoltathatják a céget.

(Index)Kapcsolódó