Tarr Béla kapta tegnap a filmkritikusok fődíját


A torinói ló című filmjéért Tarr Bélának ítélték oda a filmkritikusok fődíjának számító B. Nagy László-díjat szerdán Budapesten. A magyar filmkritikusok életműdíját idén Sára Sándor rendező-operatőr vehette át.

A torinói ló még egy elismeréssel gazdagodott: Fred Kelemen lett a legjobb operatőr. (Tarr Béla nem volt jelen a díjátadón.)

A legjobb rendezés díját Fliegauf Benedeknek ítélték Womb című filmjéért. A legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést Nagy Viktor Oszkár a Két világ közt című filmje, míg a legjobb kisjátékfilm díját megosztva Till Attila Csicska és Reisz Gábor Külalak című alkotása nyerte el.

A legjobb animációs film a 100 részes Magyar népmesék sorozat lett. Az ember tragédiája című animációs filmjéért Jankovics Marcell különdíjat vehetett át.

Báron György, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) film- és tévékritikus szakosztályának elnöke a díjátadón megemlékezett arról, hogy az idén adták át 50. alkalommal az elismerést. Mint fogalmazott: az elmúlt fél évszázad díjazottjainak listája „a magyar film aranykönyve”. „Nem maradt ki egyetlen fontos film sem” – mutatott rá.

Az elnök emlékeztetett: a díj pénzjutalommal nem jár, a díjazottakról a szakosztály nyílt vitában dönt. Kiemelte: az idén hosszas vita előzte meg azt is, hogy egyáltalán odaítéljék-e az elismeréseket, hiszen kevés egészestés nagyjátékfilm született. Végül azért döntöttek arról, hogy mégis odaítélik a díjakat, mert más műfajokban is kiemelkedő alkotások születtek.

Báron György a filmes termésről megjegyezte, hogy bár soványabb, „ritkásabb volt a mezőny, születtek remekművek. Jó lett volna, ha egy erősebb mezőnyben mutathatták volna be a filmjeiket” – tette hozzá. Csak remélni tudjuk, hogy jövőre megint itt tudunk állni, és legalább ennyi film lesz, amelyet díjazni tudunk – zárta beszédét. Báron György az MTI-nek elmondta: a kevés film miatt az idén kevesebb kategóriában adtak át elismeréseket, nem díjazták például a legjobb férfi, illetve női színészt sem.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, aki B. Nagy László díjat adta át Hraniczky Ágnesnek Tarr Béla társrendezőjének, úgy fogalmazott, hogy A torinói ló rendezője egész életművével rászolgált arra, hogy a legnagyobb filmművészek között emlegessék. Kiemelte: kétségkívül A torinói ló volt az elmúlt év legjobb magyar filmje, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Kossuth-díjas rendező idővel elismeri a Magyar Nemzeti Filmalap munkáját és vele is kezet rázhat. Megerősítette: a filmes szervezet hosszú távon kívánja támogatni a filmkritikusok díját.

Az idén életműdíjjal kitüntetett Sára Sándor felidézte, épp akkor forgatta első játékfilmjét, a Cigányokat, amikor a díjat alapították filmkritikusok, 1962-ben. Megjegyezte: bár az elismerés története folyamatos, az ő munkásságát gyakran szakították meg betiltások, egyéb elfoglaltságok. Visszatekintve életművére megjegyezte: szívesen forgatott volna több játékfilmet. Minden gonddal és keserűséggel együtt ez az 50 év, amit az őszülő barátaimmal együtt végigcsináltunk, jó volt és érdemes rá emlékezni – fogalmazott az alkotó.

A Magyar Nemzeti Filmalap január közepén jelentette be, hogy együttműködési megállapodást köt a MÚOSZ filmkritikus szakosztályával és támogatja a magyar filmkritikusok díját.

(MTI)Kapcsolódó