Daganatos betegekről szóló filmet mutatnak be Pécsen


A gyógyíthatatlan daganatos betegek helyzete a témája az Élet a halál előtt című ausztrál dokumentumfilmnek, amelynek magyarországi bemutatóját Pécsen tartják csütörtökön. Az 55 perces filmet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának Szigeti úti épületében 17 órától vetítik. A belépés nyitott és ingyenes.

Csikós Ágnes családorvos, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta: a Michael Hill rendezte, többszörösen díjazott alkotás premierjét február 1-jén tartották Szingapúrban, a rák világnapja alkalmából – írja az MTI. Az angol nyelvű, magyarul feliratozott film megtekintésére legközelebb március 30-án Budapesten, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület kongresszusán lesz lehetőség.

Csikós Ágnes az alkotásról elmondta, hogy 11 ország gyógyíthatatlan daganatos betegeinek helyzetét mutatja be valós képekkel, helyszínekkel, a betegek, hozzátartozók és szakemberek megszólaltatásával. A hazai premiert kerekasztal-beszélgetés követi a téma elismert magyarországi szakembereinek részvételével.

A sajtó képviselőnek kiosztott tájékoztató anyagban olvasható, hogy a film nézői egy olyan bensőséges, reményteli, az élet szeretetét és tiszteletét megerősítő történetet láthatnak, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az élet a megfelelő ellátási formákkal és fájdalomcsillapítással a halál előtti utolsó pillanatig teljességben megélhető. A készítők hangsúlyozzák: minden embernek alapvető joga a fájdalom nélküli élet, és nem az a kérdés, hogy meghalunk-e, hanem az, hogyan halunk meg.

A vetítés célja felhívni a figyelmet a hospice és a palliatív ellátás fontosságára, egyetemi tantárgyként való oktatásának szükségességére.Kapcsolódó