Lugosi Béla Filmklub reboot


Újraindul a Lugosi Béla Filmklub február 14-én, kedden a kolozsvári Insomnia kávéházban. A vetítések minden kedden 19:30-kor kezdődnek.

Lugosi Béla Filmklub

Az első vetítés műsorán az 1946-os Diadalmas szerelem (Stairway to Heaven, vagy eredeti címén: A Matter Of Life and Death). A filmet Michael Powell és a magyar származású Emeric Pressburger rendezte. 1948-ban ez a háborús, romantikus filmdráma nyerte el a legjobb európai filmnek járó Bodil-díjat (a legrangosabb dán filmdíjat).

 A 67. bevetéséről tönkrement géppel és ejtőernyővel visszatérő angol bombázópilóta, Peter Carter, mielőtt kiugrana a biztosnak hitt halálba, rádióján át szerelemről és költészetről vall egy amerikai női hadtest katonájának, June-nak. A másvilágon azonban teljes a zűrzavar. A francia forradalom óta szolgálatban lévő idegenvezető, mivel elmulasztotta időben átigazolni Petert a túlvilágra, rábeszéléssel próbálkozik. Az agysérüléssel kórházba került Peter evilági orvosa és June, akivel közben egymásba szerettek, persze mindezt a beteg hallucinációinak véli. Végül Peter, akiben a szerelem tartja a lelket, fellebbezhet életéért a túlvilági Legfelső Bírósághoz.

Michael Powell, Emeric Pressburger: Stairway to Heaven.jpg

Február második és harmadik vetítésén (21-én és 28-án) Sam Raimi Bűnözési hullámja (Crimewave, 1985), valamint Fernando Arrabal L’arbre de Guernica című 1975-ben készült filmje kerül sorra.Kapcsolódó