Erdélyi természetfilmesek a barlangkutató Racoviţă nyomában


Dokumentumfilm készül Emil Racoviţă biológus, barlangkutató tudományos életművéről. A Xantus Gábor, Xantus Áron és Christian Lascu alkotta expedíció vasárnap indul forgatni az Antarktiszra.

A dokumentumfilmes csoport tagjai – a két erdélyi magyar filmes, Xantus Gábor rendező és fia, Xantus Áron operatőr, a Xantusfilm Documentaries producere, valamint Christian Lascu kutató, a National Geographic Románia főszerkesztője, a film tudományos tanácsadója – Kolozsvárról kelnek útra. A stáb egészestés dokumentumfilmet készít az Antarktisz-kutatás és a szpeleológia (barlangtan) egyik úttörőjeként számon tartott Emil Racovitza (1868–1947) tudományos életművéről.

A Felfedező – The Explorer munkacímet viselő film Európa és Dél-Amerika 7 országában, valamint az Antarktiszon készül – közölte Xantus Gábor az MTI-vel. A filmes stáb célja behajózni a híres Belgica-expedíció (1897–1899) egykori útvonalát, a tervek szerint három hét alatt, még a sarki tél beállta előtt.

Tavasszal a stáb több romániai és egy spanyolországi barlangban is forgat. Megfordulnak Scărişoara-jégbarlangban, majd több, a Bihar-hegységben található barlangrendszerben, végezetül a mallorcai Cueva del Drache-ban. A felvételek utolsó szakasza Franciaországban és Belgiumban kezdődik, végül várhatóan ez év júniusában Norvégiában zárul. Víz alatti felvételeket is készítenek a több mint fél évszázada a tengerfenéken pihenő Belgica vitorláshajó roncsairól.

A rendező elmondta: anyagi okok miatt csökkentett létszámú csapattal és fontos helyszínek, így Patagónia mellőzésével készül majd el a film, amelyet ősszel mutatnak be. A forgatáshoz speciális technikát használnak, ami egyebek mellett a hideget, a vizet és a havat is kibírja.

Racoviţă, a híres Belgica-expedíció (1897–1899) természettudósa és fotográfusa a világon elsőként alapozta meg meg és dolgozta ki a bioszpeológiát, azaz a barlangok élővilágát kutató tudományágat. Kolozsváron létrehozta a világ első, ma is működő barlangkutató intézetét, és 110 éve készített háromdimenziós tudományos fényképfelvételei máig fennmaradtak.

A háromárbocos Belgica nevű vitorlás öt nemzet fiait vitte az akkor még teljesen ismeretlen antarktiszi vizekre, hogy ott több tudományágra kiterjedő kutatásokat végezzenek. Közöttük volt a híres sarkkutató, Roald Amundsen is. Belgák, norvégok, egy amerikai, két lengyel és egy romániai tudós két évet töltött a fagyos kontinensen, miközben hajójuk közel egy évet vesztegelt a jég fogságában. Elsőként teleltek át az Antarktiszon, és visszatérve rendkívül értékes tudományos anyaggal gazdagították az egyetemes tudomány tárházát.

(MTI)Kapcsolódó