Nemzetközi Roma Filmalap alakul


Nemzetközi Roma Filmalapot hoznak létre fiatal roma filmesek, akik a berlini magyar kulturális intézet Cinema Total nevű filmművészeti, filmszakmai rendezvénysorozatán írtak alá erről szóló memorandumot Tony Gatlif francia rendező támogatásával.

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) kiemelt programjai között szerepelt a roma filmeseknek szentelt fórum és pódiumbeszélgetés a Cinema Totalon, amely hagyományosan a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál magyar kísérőrendezvénye.

A meghívott fiatal roma filmesek  köztük a magyar Bársony Katalin  a memorandumban kifejtették: legfőbb céljuk, hogy lehetővé tegyék a filmművészet roma képviselőinek megvalósítani projektjeiket és nagyobb elismerést kivívni a roma filmeseknek  hazájukban és világszerte egyaránt.

A Nemzetközi Roma Filmalap főbb feladatai közé tartozik, hogy „meghatározza” a roma filmeseket és segítse a köztük lévő kapcsolatot, teljes függetlenséget biztosítson a filmalap döntési folyamataiban. Ehhez legkevesebb három jelentős anyagi forrásra van szükség  hangsúlyozták.

A filmalap segíteni, népszerűsíteni és erősíteni akarja a roma filmeseket munkájuk minden területén, legyen szó filmekről vagy audiovizuális produkciókról, és lobbizni kíván a filmgyártás „bevett” platformjainál, hogy a roma művészek is „jelen legyenek” ezeken a fórumokon. Az alapítók fontosnak tartják a roma filmesek nemzetközi szövetségének létrehozását International Association of Romani Filmmakers (IARF) néven.

A memorandum aláírói a Facebook közösségi portálon várják mindazokat, akik ki akarják fejezni támogatásukat.

A Cinema Totalon vendégeskedő művészek kiemelték: független filmesek platformjáról van szó, amelynek tagjai más-más országokból – Magyarország mellett Szerbiából vagy éppen Koszovóból  érkeztek.

„Olyan társadalomban élünk, amelyben meghatározó a film és a média. Ezek befolyásolják a viselkedési normákat, az előítéleteket és az emberek cselekvési képességét”  hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a kulturális, etnikai és vallási sokszínűség, amely Európát jellemzi, nem mindig tükröződik a többségi társadalomban. Kitértek arra, hogy a film azonban az egyik leghatékonyabb eszköze a többségi és kisebbségi kultúrák közötti párbeszédnek és vitának, ugyanakkor a „mainstream média sajnos újratermeli a meglévő előítéleteket a statikus kulturális koncepció révén. Az aláírók a jelenleginél több roma szakembert látnak szükségesnek a film és a média világában, ezért is hívják életre a Nemzetközi Roma Filmalapot.

Művészek új generációja vagyunk. Új felfogásra van szükség, amelyet maguk a roma művészek teremtenek meg. Az elképzelt alternatív identitás hangsúlyozza a romák erősségeit: a humort, az iróniát, a tanulás képességét, a mobilitást és a nemzetek felettiséget – fogalmaztak.

(MTI)Kapcsolódó