Felavatták Marosvásárhelyen a felújított Művész mozit Felavatták Marosvásárhelyen a felújított Művész mozit

Felavatták Marosvásárhelyen a felújított Művész mozit

Véget ért a Marosvásárhely főterén levő Arta (Művész) mozi tavaly augusztusban elkezdődött felújítása. Az átadóünnepséget szombaton tartották.

Az ünnepségre két filmszínészt, Szilágyi Enikőt és Marcel Iureşt is meghívták. Marosvásárhely egykori legnagyobb moziját háromba osztották, mostantól három teremben lesz vetítés. A filmszínház épületén csak románul hirdeti felirat a nevét, bent sincs kétnyelvűség, csak az előcsarnokból a termekbe vezető folyosón árválkodik egy magyar nyelvű felirat – adta hírül a mediatica.ro.

A felújított filmszínház első 3D-s filmként az Utazás a rejtélyes szigetre című amerikai produkciót tűzte műsorra.

Bár a férőhelyek száma 340-re csökkent, a bejárati részt kibővítették: a szélsőségesen nacionalista Vatra Românească szervezet szomszédos székhelyéből „lecsíptek” egy darabot a mozi javára. 

A Művész mozit 1960. november 7-én adták át a '48-as forradalmár Nicolae Bălcescuról elnevezve; ekkor 800 férőhellyel rendelkezett és a korszak egyik legmodernebb filmszínházaként tartották számon. 1986-ban renoválták először. Fél évszázad alatt több mint 2500 filmet vetítettek itt, amelyekre mintegy 45 millió néző volt kíváncsi – összegez az Adevărul napilap.

A Művész az egyetlen, még működő kis mozi a városban, ezen kívül egy plázamoziban nézhetnek filmet a vásárhelyiek.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat