Figyelmeztetéssel vetítik Bukarestben A némafilmest


Michel Hazanavicius 10 Oscar-jelöléssel értékelt filmje, A némafilmes február 24-én kezdi mozikörútját Romániában. A bemutatónak otthont adó bukaresti plázamoziban felirat figyelmezteti a nézőket: „Kedves ügyfeleink, tudatjuk önökkel azt a tényt, hogy A némafilmes NÉMA és FEKETE-FEHÉR film!!! Köszönjük!”

A feliratot a fővárosi Sun Plaza Cinema City-mozijának pénztárablakában helyezték el.

„Senkit sem akarunk átverni, nem akarunk olyanokat a moziba vonzani akinek nem ízlene ez a film. De azért írtuk ki, hogy némafilmről van szó, hogy felkeltsük a nézők kíváncsiságát, hogy rámutassunk, miben különleges ez a film. Büszkék vagyunk arra, hogy elhoztuk, és azt hiszem, nagy eséllyel indul az Oscar-gálán” – vélekedett a romániai forgalmazót, a Forum Filmet képviselő Oana Florea a Gândul című lapnak.

„A felirat arra való, hogy a másra vágyó nézők ne legyenek csalódottak, még ha egy Oscar-jelölt filmről is van szó. Hétfő este viszont sajtóvetítést tartunk, és akkor meglátjuk, megtartjuk-e a figyelmeztetést” – nyilatkozta a bevásárlóközpont szóvivője, Alexandra Vasilescu.

A pénztárablakban elhelyezett felirat fényképe egy blogon jelent meg először a következő kommentárral: „Mozijainkba befészkeli magát egy film, amely be akarja csapni a nézőket. Megtévesztő, fekete-fehér és néma. Nagybetűkkel és három felkiáltójellel. Be afraid, be very afraid!”

Mint ismeretes, egy liverpooli mozi visszaadta néhány nézőnek a jegyárat, miután azok felháborodtak amiatt, hogy A némafilmes néma. Michel Hazanavicius ironikusan értékelte az eseményt: „…mulatságosnak tartom. Ha tanácsot adhatnék a nézőknek, az az lenne, hogy minden alkalommal kérjék vissza a pénzüket, amikor olyan filmre ülnek be, amire nem számítottak. Ha a plakáton nem írja, hogy rossz film, de nekik úgy tűnik, az volt, akkor kérjék vissza a pénzüket” – idézte az IMDb a rendezőt.Kapcsolódó