Bezárt a kolozsvári Művész mozi, de nem számolják fel


Miután egykori tulajdonosainak visszaszolgáltatták, pénteken bezárt a Kolozsvár központjában levő Arta mozi. Az épület régi-új tulajdonosa azt ígéri, megtartja a moziterem eredeti funkcióját, és kulturális rendezvényeket fog ott szervezni.

Az Egyetem utca 3. szám alatti, több lakást és a mozihelyiséget is magába foglaló, kb. 5 millió euró összértékű, egykor államosított épületet a Sebestyen család kapta vissza, 3 éves törvényszéki eljárás eredményeképpen.

A mozit mostanig működtető RADEF (Regia Autonomă de Exploatare şi Distribuţia a Filmului) március elején tervezi átadni a filmszínházat, berendezési tárgyak és technika nélkül. 

„A RADEF az eljárástól függetlenül döntötte el a távozást. Mi másfél éve tulajdonosok vagyunk, de a RADEF csak pénteken értesített a bezárásról. Szükségünk lesz egy kis időre az átszervezéshez, aztán nyitunk. Egy nap múlva elindul a cinema-arta.ro weboldal, ahonnan értesülhetnek a terveinkről” – nyilatkozta a CityNewsnak az egyik tulajdonos, Monica Sebestyen. Azt is elmondta, hogy továbbra is kulturális színezetet fog kapni a helyiség, számos ilyen jellegű rendezvénynek fog otthont adni.

Jövőben megnyitásának 100. évfordulóját ünnepli a Művész mozi: 1913-ban, az Osztrák–Magyar Monarchia idején alapították, szecessziós díszítését részben mindmáig megőrizte. Az utóbbi években artmoziként vált ismertté, tavaly mintegy 8000 látogatója volt. 2010-ben jogi úton visszanyerte Andrei Sebestyen – a ház építőjének dédunokája –, és édesanyja, Clara. A bírósági döntés szerint a tulajdonosoknak 2015-ig meg kell őrizniük a moziterem eredeti rendeltetését – írja a realitatea.net egyik blogja. Az oldal szerint, bár egyezséget kötött Sebestyén András és a RADEF, utóbbi kivonulás esetén a Sebestyén család üres helyiséget fog kapni, bár azt teljesen felszerelve államosították.Kapcsolódó