Filmakadémiát szerveznek az új filmes nemzedék számára Nagy-Britanniában


A következő filmes nemzedék számára indítanak új filmakadémiát Nagy-Britanniában. A kezdeményezést a brit oktatási minisztérium 3 millió fonttal támogatja.

A Brit Filmintézet irányításával készülő program ötezer 16–19 éves diák oktatását irányozza elő az új filmiskolában. A képzés hétvégeken és esténként folyik majd az országszerte kijelölt központokban. Az iskola működésére a brit oktatási tárca 3 évre 3 millió fontot szán – ismertette a napokban a BBC online hírszolgáltató.

Michel Grove oktatási miniszter szerint az új filmakadémia annak biztosítéka, hogy az ország versenyképes marad a filmes ágazatban. Különösen azért tetszik neki az ötlet – árulta el –, mert azok is lehetőséget kapnak a filmes képzésben való részvételre, akik „nem rendelkeznek bizonyos előnyökkel”, és különben nem lenne esélyük a tanulásra.

A filmakadémia növendékeit az iskolák segítségével választják ki: a tanintézmények azokat a gyerekeket ajánlhatják, akikben „megmutatkozik a kreatív tehetség, a technikai képességek, az elszántság és a kitartás” – idézte a szervezőket a bbc.co.uk.

A filmakadémia képzésein a filmgyártással kapcsolatos technikai, üzleti és marketing képesítést szereznek a fiatalok, hogy felkészülten kezdhessék filmes pályafutásukat. Ezt követően kb. 200 hallgató kap felvételt egy bentlakásos filmkészítő kurzusra.

(MTI)Kapcsolódó