Ridley Scott a japán katasztrófáról forgat


Ridley Scott világhírű brit rendező is részt vesz a Japánt 2011. március 11-én ért természeti katasztrófa és nukleáris válság első évfordulója alkalmából készülő dokumentumfilm forgatásában.

A szigetországban Egy napon Japán címmel készítenek a földrengés, majd szökőár, végül nukleáris katasztrófa következményeiről megemlékező dokumentumfilmet a Fuji Television csatorna megrendelésére és a brit rendező Scott Free nevű produkciós cégének részvételével.

A csatorna azért kérte fel Ridley Scottot, mert A szárnyas fejvadász, A nyolcadik utas a halál és a Gladiátor rendezőjének van már tapasztalata a „kaleidoszkóp-filmek” terén is: Life in a Day címmel 192 országban élő 80 000 ember videofelvételeiből jegyzett nagy sikerű alkotást.

A japán filmhez házi felvételek képkockáit, valamint a Fuji természeti katasztrófa sújtotta területeken elhelyezett 200 kamerájának képeit használják fel. A tévétársaság olyan felvételeket vár majd – és nem csak Japánból –, amelyek a katasztrófa után egy évvel, 2012. március 11-én készülnek.  

A film várhatóan ősszel mutatkozik be Japánban, és más országokban is vetíteni fogják. A Fuji a katasztrófa áldozatainak ajánlja fel a bevételeket. „A teljes projektet a legmélyebb együttérzéssel azoknak ajánljuk, akik életüket vesztették a katasztrófában vagy áldozattá váltak” – fogalmazott a társaság.

A Japánt megrázó földrengés és az azt követő cunami 19 000 halottat követelt, és nukleáris válságot okozott a fukusimai atomerőműben.

(kultúra.hu/MTI)Kapcsolódó