Filmbemutató a Nemzeti Galériában


Munkácsy Mihály Honfoglalás című, több mint 13,5 m hosszú festményének különleges szaktudást igénylő átszállításáról szóló filmet mutatnak be a Magyar Nemzeti Galéria MNG Extra elnevezésű programsorozatának pénteki kiadása keretében.

A Hősök, királyok, szentek – Történelmünk képei című tárlat a magyar államiság 1000 évét idézi fel nagyszabású tablókon, portrékon, ritkán látható történelmi dokumentumokon és tárgyakon, többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című, monumentális alkotása által – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).

Az MNG restaurátorai és a Museum Complex Kft. szakemberei Gippert László főrestaurátor vezetésével szállították át Magyarország második legnagyobb festményét 2011 decemberében a parlament épületéből a budai Várban található Nemzeti Galériába.

A minden hónap első péntekjén 18 órától 22 óráig jelentkező MNG Extra keretében Makói Juhász István főrestaurátor dokumentumfilmje felidézi, miként tudták a keskeny folyosókon keresztül kihozni a 62 m2-es festményt, és hogyan emelték helyére a Nemzeti Galériában az alkotást. A filmet Gippert László kommentálja.

Az MNG Extra során további kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, könyvbemutatóval, felolvasóesttel, valamint Szakcsi Lakatos Béla koncertjével várja a látogatókat a múzeum.

A film előzetesét és az MNG Extra további programjait a www.mng.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

(MTI)Kapcsolódó