Elhunyt Pierre Schoendoerffer francia rendező Elhunyt Pierre Schoendoerffer francia rendező

Elhunyt Pierre Schoendoerffer francia rendező

Elhunyt 83 éves korában Pierre Schoendoerffer francia forgatókönyvíró, rendező, író, a francia filmművészet legrangosabb elismerésének, a César-díjnak az egyik alapítója.

Pierre Schoendoerffer elsősorban a háború témáját dolgozta fel átfogó játék- és dokumentumfilmes pályáján, többek közt azokra a tapasztalataira támaszkodva, amelyeket a francia hadsereg operatőreként szerzett az indokínai háborúban. Katonaként fogságba is esett Dien Bien Phu-nál 1954 májusában. Miután kiszabadult, leszerelt, hogy fotóriporter lehessen. Megjárta Algériát is, a fegyveres konfliktusok lenyomatát írói munkái is őrzik, újságíróként többek közt a Paris Match magazint is tudósította.

Első filmjét 1958-ban La Passe du Diable címmel készítette, első regényét, a La 317e Sectiont 1963-ban írta, majd két évvel később filmvászonra adaptálta. A produkció elnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Schoendoerffer 1967-ben a La Section Anderson című dokumentumfilmjével Oscar-díjat nyert.

Munkásságát César-díjjal is elismerték. A művészről halálhíre hallatán Nicolas Sarkozy elnök és a közelgő választásokon a szocialista pártot képviselő François Hollande is megemlékezett, méltatva Schoendoerffer munkásságát.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat