A Crulic kapta a Román Filmesek Egyesületének nagydíját


Anca Damian Crulic – Út a túlvilágba (Crulic – Drumul spre dincolo) című alkotása nyerte el a Román Filmesek Egyesületének (UCIN) nagydíját szombat este, a bukaresti Stúdió moziban tartott ünnepélyes gálaműsoron.

A zsűri elismerését Adrian Sitaru Szerelemből, a legjobb szándékkal (Din dragoste, cu cele mai bune intenţii) című filmje kapta, a legjobb rendezőnek pedig Constantin Popescu bizonyult, a Lételvek (Principii de viaţă) című munkájáért. Şi s-au dus ca vântul… című produkciójáért Radu Gabreát díjazták a dokumentumfilmek mezőnyében, a tévéfilmek közül pedig a Jon Gostin rendezésében készült Visky András örömteli szomorúsága (Fericita întristare a lui Visky András) részesült kitüntetésben.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatójáról szóló dokumentumfilmet egy olyan sorozat keretében mutatta be február elején a Román Televízió, amelynek főszereplői valamilyen módon megváltoztatták egy közösség életét. „Visky András a kulturális élet kivételes egyénisége, akit fiatalkorában a Bărăganba deportáltak, és aki később társadalmi és kulturális szempontból is reflektált erre a tapasztalatra”, olvasható a televízió honlapján. A film Visky András kutatását követi végig a Brăila megyei Rublán, ahol megmaradtak az 50-es évek deportálásainak emlékei. (A TVR Cultural Díjak sorozatban egyébként 30 dokumentumfilmet mutatnak be, közülük közönségszavazással választják ki a legjobb kilencet.)

A Román Filmesek Egyesületének további elismerései:

 • Opera Prima-díj: Bogdan George Apetri rendezőnek Periferic című filmjéért;
 • a legjobb fiatal tehetség-díj: Corneliu Ulici és Dragoş Dumitru színészeknek a Valami jó az élettől (Ceva bun de la viaţă) című filmben nyújtott alakításukért ;
 • a legjobb női alakítás: Ana Ularu (Periferic);

 • a legjobb férfi alakítás: Vlad Ivanov (Principii de viaţă) és Bogdan Dumitrache (Din dragoste cu cele mai bune intenţii);
 • a legjobb női mellékszereplő: Simona Stoicescu (Dacă bobul nu moare);

 • a legjobb férfi mellékszereplő: Marian Râlea (Din dragoste, cu cele mai bune intenţii);
 • a legjobb operatőr: Dan Alexandru (Ceva bun de la viaţă);

 • a legjobb forgatókönyv: Sinişa Dragin (Dacă bobul nu moare);
 • a legjobb filmzene: Marius Leftarache és Dragoş Alexandru (Bună! Ce faci?);

 • a legjobb jelmeztervezés: Svetlana Mihăilescu (Mănuşi roşii);
 • a legjobb díszlet: Dan Toader (Dacă bobul nu moare);

 • a legjobb vágás: Eugen Kelemen (Periferic).

A kisjátékfilmes mezőny nagydíját a Corpus című filmnek ítélték oda (forgatókönyvíró és rendező: Laurenţiu Damian), a legjobb fikciós alkotásért járó trófeát pedig a Bora Bora kapta (Bogdan Mirică).

A nagyjátékfilmes zsűri tagja volt Alexa Visarion, Cristina Corciovescu, Marian Crişan, Magda Mihăilescu, Irina Petrescu, és Vivi Drăgan Vasile, a kisjátékfilmes filmtermésről pedig Călin Stănculescu, Gabriel Kosuth, Ada Pistiner, Victoria Marinescu, Mihai Şurubaru és Ioana Popescu döntött.

(szabadsag.ro)Kapcsolódó