Animációs filmek támogatásáról döntött a Médiatanács


9 animációs filmtervet és alkotóikat részesítette összesen csaknem 100 millió forintos támogatásban a Médiatanács; többek között Lázár Ervin mesehősei, A Bégető család mindennapjai, valamint a vörösiszap-katasztrófa eseményei elevenedhetnek meg a köztelevízió képernyőjén.

A Médiatanács 2011 novemberében hirdette meg animációs filmek gyártását támogató pályázatát, melyre 15 jelentkezés érkezett, összesen 138,5 millió forintos támogatási igénnyel. A kiemelkedő érdeklődés és a színvonalas filmtervek miatt az eredetileg tervezett 90 millió forintos keretet ezért a testület 97,5 milliósra növelte – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A közlemény szerint 9 animációs filmterv és alkotóik részesültek támogatásban; a bírálatban a közszolgálati televíziók képviselője is részt vett. A Magyar Televízió és a Duna Televízió csatornái a támogatott filmeket műsorra is tűzik, így az elkészült alkotásokat széles közönség láthatja majd.

Lázár Ervin meséje, A Négyszögletű Kerek Erdő hősei – Mikkamakka, Szörnyeteg Lajos, Dömdödöm és a többiek – kelnek életre a Horváth Mária rendezésében készülő, Maminti, a kicsi zöld tündér című animációs filmben. A Kecskemétfilmben a Médiatanács 8,5 millió forintos támogatásával készülő alkotást a Duna Televízió vetíti először.

Az animáció műfaji elemeit felhasználva kerül szintén a Duna TV képernyőjére a kolontári vörösiszap-katasztrófa megrázó története. Szoboszlay Péter 8 milliós támogatással készítendő animációs filmjének helyszíne egy olyan terepasztal, melyen helyi gyerekek idézik fel rajzaikkal, gyurmafiguráikkal a 2010. október 4-én történteket.

A Médiatanács által megítélt 15 millió forintos támogatásból indulhat el Goda Krisztina és Udvardi Jenő Berti, a rózsaszín barika kalandjai című rajzfilmjének forgatása is. A Bégető család birkái humoros történeteken keresztül tanítják a gyerekeket önálló gondolkodásra; Bertivel a Magyar Televízió képernyőjén találkozhatnak majd a gyerekek.

Szintén az MTV csatornáin lesz látható Schibik József és Morvay Gábor Képtelen természetrajz: A kígyó (a megítélt támogatás: 4 millió forint), Grábler Zsuzsanna Régi váraink, új fényben (8 millió Ft), Nóti-Nagy Attila Csataterek (14,997 millió Ft), valamint Klingl Béla és Simon József Kartonka (15 millió Ft) című munkája, míg a Duna Televízió fogja műsorra tűzni Gyulai Líviusz Egy komisz kölyök naplója (14 millió Ft) és Glaser Katalin Három nagymamám volt (9,99 millió Ft) című animációs filmjét.

(MTI)
Kapcsolódó