Tamara Buciuceanu-Botez kapja idén az életmű-Gopót


A román színház- és filmművészet egyik kiemelkedő személyisége, Tamara Buciuceanu-Botez színésznő veheti át a Gopo-életműdíjat a hétfői, bukaresti gálán.

Tamara Buciuceanu-Botez 1929-ben, a ma Moldva Köztársasághoz tartozó Tighinán született, eddigi munkássága 60 évet foglal magába.

A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 1952-ben,Ion Bălţăteanu osztályában, majd 1964-ben filmszínészként debütált a Titanic Vals című filmben (r. Paul Călinescu). Filmográfiájában számos munka szerepel, köztük a Grăbeşte-te încet (r. Geo Saizescu), a Bocet vesel (r. Mircea Moldovan) és a Primăvara bobocilor (r. Mircea Moldovan), de emlékezetes alakítást gyújtott a Liceenii (r. Nicolae Corjos) című romantikus vígjáték tanárnői szerepében is.

Korábban a 2008-as Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjával tüntették ki.

Színpadi színészként a főváros összes nagy színházában – a nemzetiben, a Bulandrában, és a vígszínházban is – fellépett, szintén jelentős szerepekben.

Idén visszatér a vászonra Radu Jude Toată lumea din familia noastră című filmjében egy szintén legendás komikuspáros, Stela Popescu és Alexandru Arşinel oldalán.

A színésznőn kívül Gopo-életműdíjat kap idén Iurie Darie színművész és Dumitru Gaiţă operatőr, különdíjat pedig Lidia Luludis forgatókönyvíró.

Az ünnepséget a ProCinema és a Gopo-díjak weboldala közvetíti élőben 19 órai kezdettel, a gálaműsor maga 20 órakor kezdődik.Kapcsolódó