30 éves az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm


Éppen 30 telt el azóta, hogy Szabó István Mephistója elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-szobrocskát.

Szabó István: Mephisto

A Klaus Mann regénye alapján, magyar–német–osztrák koprodukcióban készült, 144 perces Mephisto rendezője 1982. március 29-én vehette át Los Angelesben az áhított szobrocskát, amelyért a lengyel Vasemberrel, a svájci A csónak megtelttel, az olasz Három testvérrel és a japán Zavaros folyóval kelt versenyre. Az 54. Oscar-gálán a legjobb film díját a Tűzszekerek nyerte el, a legjobb rendező Warren Beatty (Vörösök), a legjobb férfi és női főszereplő Henry Fonda, illetve Katharine Hepburn lett (Az aranytó).

A Mephisto egy évvel korábban Cannes-ban elnyerte a legjobb forgatókönyv és a FIPRESCI díját is, és jelölték a legjobb filmnek járó Arany Pálmára.

A történet az 1920-as években zajlik, középpontjában egy karrierista német színpadi színész, Hendrik Höfgen áll, akit a hamburgi kabaré jelentéktelen színészei segítették a kiugráshoz. Magas politikai támogatóra lel, és karrierje meredeken ível felfelé. Baloldalisága és művészi féltékenysége miatt összetűzésbe kerül a színház ugyancsak tehetséges színészével, a náci érzelmű Miklasszal. Höfgen érvényesülése érdekében feleségül veszi a nagypolgári családból származó Barbara Brucknert. A Berlini Állami Színházban kap szerződést, ahol végre eljátszhatja álmai szerepét, Mephistót. Ezzel megkezdődik feltartóztathatatlan karrierje, épp az idő tájt, amikor a nemzetiszocialista párt hatalomra kerül. Már nincs szüksége a régi emberekre, emelkedése során megtagadja a múltját, sorra elárulja társait, és fokozatosan „eladja a lelkét”  a náci hatalomnak.


A legjobb idegen nyelvű film díjára jelölt magyar játékfilmek:

  • A Pál utcai fiúk (r. Fábry Zoltán, 1968)
  • Macskajáték (r. Makk Károly, 1974)
  • Magyarok (r. Fábry Zoltán, 1978)
  • Bizalom (r. Szabó István, 1980)
  • Jób lázadása (r. Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, 1983)
  • Redl ezredes (r. Szabó István, 1985)
  • Hanussen (r. Szabó István, 1988)


Kapcsolódó