Magyar színésznő kapta a 100. Igric-díjat


Kiosztották Szlovákia legrégibb nemzeti filmművészeti díját, az Igricet. A 100. díjazott Bárdos Judit szlovákiai magyar színésznő lett, aki A ház című cseh-szlovák koprodukcióban készült film főszerepéért kapta az elismerést.

Zuzana Liová: A ház (a képen Bárdos Judit)

Zuzana Liová szlovák rendezőnő filmje egy apa és lánya közti bonyolult kapcsolatról szól, s a két generáció álmainak összeférhetetlenségéről. Az egész estét betöltő játékfilmek kategóriájában a filmnek ítélték az Igric-díjat, s ugyancsak Igriccel jutalmazták a főszereplő Bárdos Juditot játékáért.

A 24 éves színésznő a Pozsonyi Színművészeti Egyetem negyedéves hallgatója, s ez volt a második elismerése, amelyet A házért kapott – korábban a trencsénteplici Artfilmfest fesztiválon Kék Angyal-díjban részesült.

Bárdos Judit az MTI-nek elmondta, a film forgatókönyve első olvasásra megtetszett neki, és örült, hogy ő játszhatta a céltudatos, az apai szigor ellen lázadó főhőst. „Ez volt az első mozifilmem, s a forgatás során rengeteget új dolgot tanultam. Miroslav Krobot színésztársam, aki a filmbeli édesapámat játszotta, nagyon sokat segített, tanácsokkal látott el” – mesélte a forgatásról a színésznő.

A ház című filmet először 2011 januárjában a berlini Berlinale nemzetközi filmfesztiválon mutatták be, Szlovákiában 2011 szeptemberében volt a premierje. Azóta Zuzana Liová alkotása több szlovákiai és nemzetközi fesztiválon is sikerrel szerepelt, mint például az egyesült államokbeli Palm Springsben, vagy az olaszországi Trisztben.

Az Igric-díjat a Szlovák Filmesek Szövetsége, a Szlovák Televíziós Alkotók Uniója és az Irodalmi Alap ítéli oda minden évben, idén immár 23. alkalommal.Kapcsolódó