A vesszőből font ember – holnap a Lugosi-filmklubban


Robin Hardy A vesszőből font ember (The Wicker Man) című, 1973-as angol horrorfilmjét vetítik a kolozsvári Lugosi Béla Filmklubban (Insomnia Café, 19:30).

Lugosi Béla Filmklub

A vesszőből font ember főszereplője egy „ártatlan” rendőr (Woodward), akit elküldenek egy távoli skót szigetre, hogy vizsgálatot folytasson egy eltűnt gyermek ügyében. Az általa felfedezett kereszténységtagadó közösség pogány termékenységi szertartások kultuszának hódol.

Robin Hardy A vesszőből font ember (The Wicker Man)

A film a vallásról, az istenbe vetett hit válságáról szól egy olyan végkifejlettel, amely egyfelől áhítatosan keresztényi, másrészt az isten által magára hagyott világról szóló nihilista látlelet. 

A film kultuszstátuszát ihletett folk-rock zenéjének, költőiségének, lenyűgöző látványvilágának, hömpölygő-elbűvölő, mindvégig idilli atmoszférájának és olyan tartalmi elemeknek is köszönheti, mint a pedofília, az okkult rítusok, a nemi perverziók (Christopher Lee több jelenetben is női ruháiban szerepel) tematizálása, amelyet a finálé rémálomszerű borzalma csak megkoronáz.

A klubvetítés kísérőfilmje ezúttal Jacques Tati Postások iskolája (L’école des facteurs) című negyedórás filmje 1947-ből.

A filmeket magyar felirattal vetítik.Kapcsolódó