Visegrad Shorts on Tour – Hat kisfilm nézőt keres


Hat kisfilmet és alkotót turnéztat a Daazo.com a visegrádi országokban - a budapesti díjátadón gazdára talál az 1000 eurós fődíj és a visegrádi országok együttműködési lehetőségeit is feltérképezik a Titanic Fesztivál keretében rendezett kerekasztal-beszélgetésen. A magyar résztvevő Csuja László Foszfor című filmjével.

Visegrad Shorts

Az Európai Unió MEDIA programja által támogatott Daazo.com videómegosztó a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával pályázatot hirdetett: március 23-ig több mint 120 nevezés érkezett, mintegy 1300 percnyi hosszban a négy országból, a filmkészítők átlagéletkora 25 év. A beérkezett filmek közül a Daazo.com választotta ki azt a hatot, amelyet a négy országon átívelő turnéra visz alkotójával együtt.

A hat nyertes film:

  • Agata Jagodzinska (PL): Secret of Confession
  • Tomasz Jurkiewicz (PL): Grandma has gone
  • Michal Hogenauer (CZ): Children Watching Night Trains
  • Robert Hloz (CZ): Numbers
  • Lucia Halmová (SK): Escape
  • Csuja László (HU): Foszfor.

A Visegrad Shorts on Tour utazó kisfilmfesztivál a visegrádi régió hat legjobb kisfilmjét és alkotóit mutatja be: a  rendezvény célja, hogy a négy ország fiatal filmesei kapcsolatba kerüljenek, megismerjék és segítsék egymás munkáját, és a filmjeik a közönséghez is eljussanak.

A turné időpontja és helyszínei:

  • 2012. április 12., Krakkó 20 óra, KINO18 / Klub Pauza
  • 2012. április 14., Prága, 20 óra, BIO OKO
  • 2012. április 15., Pozsony, 20 óra KC Dunaj
  • 2012. április 17., Budapest, 11 órakor kerekasztal-beszélgetés a V4 országok koproukciós lehetőségeiről, 20 órakor vetítés, díjátadó, és buli a Menta Teraszon.

A rendezvényhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretében az Uránia mozi kávézójában lesz április 17-én 11 órakor. A rendezvényen szakértők és döntéshozók segítségével elemzik majd a négy ország koprodukciós lehetőségeit a fiatal filmesek.

A budapesti zárórendezvényen a közönségdíj mellett az 1000 eurós Visegrad Shortfilm Award fődíj is gazdára talál. A nyertes filmet rangos zsűri választja ki, amelynek tagjai: Petr Horák a prágai IShorts képviseletében, Philip Ilson, a London Short Film Festival igazgatója, valamint Pusztai Ferenc producer. A díjátadót hajnalig tartó buli követi.

A hat kiválasztott kisfilm a turné után azonnal felkerül a Daazo.com oldalára is, ahol az online közösség is kiválaszthatja a kedvencét a 120 benevezett alkotás közül – a közönségdíjas film alkotója értékes nyereményben részesül.

A Visegrad Shorts on Tour alkalmából megjelenik a Daazo.com kisfilmes magazinja is: a World of Shorts visegrádi kiadásában a hat kiválasztott rendező mutatkozik be, Gyenge Zsolt Roman Polanski és Szabó István kisfilmjeit elemzi, Pusztai Ferenc az elsőfilmesekkel való munkáról vall, valamint bemutatkozik egy Oscar-esélyes szlovák animáció is.Kapcsolódó