Geraldine Chaplin kapja idén a TIFF életműdíját


Charlie Chaplin lányának tehetsége előtt tiszteleg a június 1–10. között megszervezendő 11. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál.

Geraldine Chaplin

Geraldine Chaplin 1944. július 31-én született a Kaliforniai Santa Monicában. A már akkor világsztárként ünnepelt Charlie Chaplin negyedik gyereke volt, a színészlegenda és negyedik felesége első közös gyereke a nyolcból. Családneve és apjához való hasonlósága felhívta rá a figyelmet, ugyanakkor kötelezettséget is jelentett. Balerina-karrierről álmodozott, de rájött, hogy teljesítménye csak közepes, márpedig „nem lehetsz középszerű, ha a Chaplin nevet viseled” – idézi korábbi vallomását a kolozsvári fesztivál sajtóközleménye.

Először 1952-ben állt a kamera elé, apjának köszönhetően (ő írta a Limelight című film forgatókönyvét, ő rendezte és a főszerepét is ő játszotta). Bár származása számos kaput megnyitott előtte, tehetségét 1965 óta számos díjjal értékelték.

Az első apró szerep óta eltelt 6 évtized alatt 120 filmcím fűződött a színésznő nevéhez. Együtt dolgozott többek közt David Leannel, Robert Altmannal, Pedro Almodóvarral, Carlos Saurával, Claude Lelouch-sal, Martin Scorsesével, Alain Resnais-vel, Jacques Rivette-tel és Franco Zeffirellivel.

A színésznő a TIFF záróünnepségén, június 9-én veszi át az életműdíjat.Kapcsolódó