Lugosi-filmklub: 50 éve hunyt el Kertész Mihály


Újabb filmritkaságot nézhetnek meg a kolozsvári filmrajongók a Lugosi Béla Filmklubban holnap este: a műsoron Kertész Mihály Robin Hood kalandjai című, 102 perces filmje. A helyszín és az időpont változatlan: Insomnia, 19:30.

Lugosi Béla Filmklub

A Michael Curtizként világhírűvé vált, magyar származású Oscar-díjas filmrendező halálának 50. évfordulójára elmlékeznek a kolozsvári Lugosi Béla Filmklub szervezői. Kertész Mihály (Kertész Kaminer Manó) 1938 májusában rendezte Robin Hood kalandjai című filmjét, amelyet az amerikai filmakadémia 3 Oscar-díjjal tüntetett ki.

A szentföldi hadjáratból hazatérőben Oroszlánszívű Richardot Lipót, Ausztria királya elfogja. Angliában a testvére, János herceg kihasználja az alkalmat és bátyja helyébe lép. Sanyargatja a népet, ezért Robin of Locksley fellázad ellene. Elfogni ugyan nem tudják a vakmerő fiatalembert, de teljes vagyonelkobzásra ítélik. Ekkor Robin a sherwoodi erőbe költözik, maga köré gyűjti Richard király hívet. Megfogadják, hogy felveszik a harcot az elnyomás ellen.

{album:739}

A szegény, elnyomott népért és az igazságért küzdő törvényen kívüli Robin Hood története minden időben megmozgatta az emberek képzeletét és érzelmeit. A 15. századtól kezdve balladák, színdarabok, regények és képregények hagyományozták nemzedékről nemzedékre a legendás hős és társai tetteit, akikről szinte a filmgyártás születése pillanatától filmek sokasága is készült. Máig az egyik leghíresebb közülük a magyar származású Kertész Mihály 1938-as hollywoodi kalandfilmje. Robin Hood szerepét Errol Flynn alakítja.Kapcsolódó