A világ fele digitálisan vetít


Ma a világ mozis vetítőinek több, mint fele digitális, derült ki a NAB Show mozgóképalkotással és technológiával foglalkozó konferenciáján Las Vegas-ban.

Az új lézervezérlésű vetítőrendszert is bemutatták az új technológiák jövőjéről folytatott konferencián. Chis McGurk, a Cinedigm digitális technikával vetítő amerikai mozihálózat elnöke azt is jelezte, hogy sürgetni kell Hollywoodot, ők is alkalmazkodjanak a digitális technológia által kínált lehetőségekhez. Mint összegezték, a digitális vetítés ma már körülbelül 70 000 moziban működik, ami a világ becsült mozi mennyiségének, a 123 000-nek több mint a fele.

A 3D-s mozikép világosítását jelölték meg az egyik fő problémának, erre a Laser Light Engines (LLE) és a Sony mutatta be a nyilvánosságnak az új lézervezérlésű 3D digitális vetítőrendszert, ami LLE lézerrendszerrel és Sony digitális moziprojektorral működik. A rendszer bemutatásához számos filmklipet felhasználtak, például a Men in Black 3-ból és az új Pókemberből. Ehhez ezüstvásznat használtak, ami egyes 3D-rendszerekhez, mint például a RealD-hez szükséges.

A szombati találkozón a kalózkodásról is szó esett: a kalóztartalmak 95 százalékát videókamerával rögzítik. A résztvevők ugyan egyetértettek abban, hogy a kalózkodás megállítása egyelőre elérhetetlen cél, az már reálisabb eredmény lenne, ha legalább a film premierjéig elhalasztódna a kalóztartalmak megjelenése, tette hozzá Mike Robinson, az MPAA, a Motion Picture Association of America kalózkodással foglalkozó tisztségviselője.

Több hozzászóló is javasolta, hogy a kalózkodás felismerésére és azonosítására az egyre fejlettebb technológiákat is fel lehetne használni – ilyen például a törvényszéki vízjelezés vagy a playback control vízjelezés. Steve Weinstein, a MovieLabs elnöke megjegyezte, hogy a kalózkodás megállítása maga volna a nirvána, ugyanakkor egyik technológia sem jelentett nagy előrelépést, amibe eddig befektettek.

(index.hu)Kapcsolódó