Két erdélyi magyar film versenyez a TIFF-en Két erdélyi magyar film versenyez a TIFF-en

Két erdélyi magyar film versenyez a TIFF-en

Bán Attila Szuflája és Felméri Cecília Végtelen percek című kisjátékfilmje is bekerült a 11. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál június 7–9-én zajló, A Román Film Napjai elnevezésű, országos versenyébe. A Szufla a tavalyi Filmtett-táborban készült.

Bán Attila idén zárta filmes tanulmányait a Sapientia EMTE filmszakán. Extrém és Bohóctemetés című korábbi rövidfilmjeivel versenyzett már nemzetközi fesztiválokon. A Szufla humoros szerelmi történet egy félénk hősről, egy guminőről és egy igazi lányról. Ábrándok és valós lehetőségek csapnak össze 8 perces filmidejében. Alkotói valamennyien tehetséges pályakezdő fiatalok. A filmet sikerrel vetítették az 58. Országos Függetlenfilm Fesztiválon (2. díj), a Filmcsata fesztiválon (2. díj), a Ffest Nemzetközi Diákfilmfesztiválon (3. helyezés), és versenyzett a Ljubljana Shortson, valamint a Filmul de Piatră fesztiválon is.

A kolozsvári Felméri Cecília Végtelen percek című, 18 perces drámáját tavaly a locarnói fesztivál és a Magyar Filmszemle versenyében is vetítették. A történet egy nyári délutánon zajlik, amikor valaki lecseppenti magát kávéval, valaki galambot etet, valaki darazsat öl, valaki meghal, valaki menekül, valaki másol, valaki rádiót hallgat, valaki telefonál, valaki... – és ezek közt talán van némi összefüggés.

A Román Film Napjai keretében idén 11 nagyjátékfilmet és 16 rövidfilmet vetítenek, amelyeket Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója válogatott össze.

Az egészestés alkotások egy része a TIFF alatt ünnepelheti premierjét. Köztük van Florin Piersic Jr. Killing Time című noir-paródiája, Dan Chișu harmadik játékfilmje, a Și caii sunt verzi pe pereți egy on-line lottós átverésről, valamint Tudor Giurgiu vígjátéka a gyárukat a csődtől megmenteni próbáló munkásokról (Despre oameni și melci). A friss román mozifilmek közül három került versenybe: a Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), az Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete) és a Din dragoste cu cele mai bune intenții (r. Adrian Sitaru). Velük kell megmérkőznie egy jelenleg nemzetközi fesztiválkörútját járó egészestés animációs filmnek, Anca Damian Crulic – drumul spre dincolo című rendezésének is. Radu Gabrea dokumentarista játékfilmje a Ceauşescu-korszak utolsó éveibe kalauzolja nézőjét, címe: Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu).

A program 3 román dokumentumfilmet foglal magába: Ivana Mladenović exfegyenceket bemutató filmjét (Turn Off the Lights), amely megjárta a Tribecát, Anca Hirte Păcătoasa Teodora című, egy ortodox kolostorban játszódó filmjét, valamint Bogdan Ilie-Micu fényképészportré-roadmovie-ját (Un gând, un vis, Doyle... și-un pix).


A Román Film Napjainak előzetese

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat