Törőcsik Mari és Claude Lelouch munkássága előtt tiszteleg a kolozsvári TIFF


A magyar színészlegendát és az Arany Pálma díjas francia rendezőt életműdíjjal tünteti ki a 11. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. Az életműdíjakat a június 9-i gálaesten adják át a kolozsvári Nemzeti Színház dísztermében. A Magyar Nap idén sem marad el.

A 76 éves Törőcsik Mari közel hat évtizedes pályafutása alatt számtalan tévé- és mozifilmben, valamint színpadi előadásban játszott. Kitüntették a Nemzet Színésze címmel, emellett a színésznő kétszer kapott Kossuth-, és kétszer Jászai Mari-díjat.

Főiskolásként debütált filmen: Fábri Zoltán Körhintájában (1956) alakított főszerepe egy csapásra ismertséget szerzett neki, a filmet pedig Arany Pálmára jelölték. Később Mészáros Márta Holdudvarában (1968), Jancsó Miklós Elektrájában (1974), Makk Károly Macskajátékában (1972), Gárdos Péter Szamárköhögés (1986), valamint Pál Sándor Szerencsés Dániel (1983) című filmjében nyújtott emlékezetes alakítást. 1976-ban a legjobb női alakítás díját nyerte el Cannes-ban férje, Maár Gyula Déryné hol van? című filmjének címszerepéért. 1990-ben Costa-Gavras Music Box című filmdrámájában játszotta Magda szerepét. Teljes filmográfiája több mint 120 címet foglal magába.

2008 októberében kómába esett, majd visszanyerte tudatát, emlékező- és mozgásképességét, a 2009-es Magyar Filmszemlén pedig személyesen köszöntötte a közönséget: „Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!”

Az életműdíj apropóján a TIFF levetíti Makk Károly Szerelem című filmjét, amelyért Törőcsik Mari különdíjat kapott 1971-ben a Cannes-i Fesztiválon.

A hagyományokhoz híven idén is lesz magyar nap a TIFF-en. Műsoron Fliegauf Bence Csak a szél és Elek Judit Visszatérés című filmje, valamint a Magyarország 2011 című rövidfilm-füzér.Kapcsolódó