Európai Filmdíjak: a Fiatal Közönség Díj jelöltjei


Az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén nagy sikerrel vetített Kauwboy és a Sister című filmek mellett a Blue Bird című alkotás esélyes az Európai Filmdíjak legújabb, Fiatal Közönség Díj nevű elismerésére.

A Blue Bird című belga film rendezője Gust van den Berghe. A Kauwboy című holland film – Boudewijn Koole munkája – díjat nyert a februári Berlinalén, ahol a Sister – Ursula Meier francia-svájci koprodukciója – a versenyprogramban szerepelt.

A jelöltekről az Európai Filmakadémia (EFA) közleménye szerint háromtagú bizottság döntött, a testületben a francia Florence Dupont, a Sancy Fiatalok Filmfesztiválja művészeti igazgatója, a lengyel Jerzy Moszkowicz, az Ale Kino Nemzetközi Fiatal Közönség Filmfesztivál igazgatója, valamint a német Maryanne Redpath, a Berlinale Generációk nevű szekciójának igazgatója foglalt helyet.

A Fiatal Közönség Filmnapján, június 10-én a három jelölt filmet 10-13 évesekből álló közönség számára vetítik le Amszterdamban, Belgrádban, Koppenhágában, Erfurtban, Norrköpingben és Torinóban. A közönség tagjai alkotják egyúttal a zsűrit is, ők döntenek a győztesről közvetlenül a vetítés után. A díjátadóra szintén június 10-én kerül sor Erfurtban, az elismerést önálló rendezvény keretein belül adják át – tudatta korábbi közleményében az EFA, amely a filmdíj-átadó televíziós közvetítésével foglalkozó EFA Productions nevű céggel közösen hívta életre az új elismerést.

Az Európai Filmdíjakat évente adják át több kategóriában. Az eseménynek minden második évben Berlin ad otthont, felváltva más európai fővárosokkal. Idén Máltán tartják a ceremóniát. Az elismerés azért jött létre, hogy segítse az európai filmművészet kibontakozását.

(MTI)Kapcsolódó