Cannes-ban a Filmalap


Ma este kezdődik a 65. Cannes-i Filmfesztivál. A Magyar Nemzeti Filmalap két helyszínen is várja a nemzetközi szakma képviselőit.

Az elmúlt évek hagyományának folytatásaként idén is lesz magyar pavilon az International Village-ben – tudósít a Magyar Nemzeti Filmalap közleménye. A pavilon célja, hogy a hazai és a nemzetközi szakmabeliek számára méltó találkozási helyet biztosítson a világelső filmes találkozó forgatagában, és információval szolgáljon a megújult magyar filmfinanszírozási rendszerről, a készülő új alkotásokról.

A fesztiválhoz kapcsolódó filmvásár magyar standja kifejezetten a vásárlókat várja szerdától 10 napon át. A Filmalap nemzetközi részlege több mint félszáz magyar alkotást ill. koprodukciót, köztük számos újdonságot – a Nyócker! 3D változatát, Bergendy Péter A vizsga című thrillerét, Kálmán Gábor Egyszer volt… című új dokumentumfilmjét – kínál a külföldi forgalmazóknak. Újdonság, hogy a Filmalap által támogatott, jelenleg még gyártási vagy fejlesztési szakaszban lévő filmtervek közül többet már Cannes-ban megismerhetnek a vásárlók. A Filmalap képviselői nemzeti filmintézetek vezetőivel, finanszírozókkal, valamint nemzetközi szakmai szervezetekkel egyaránt tárgyalnak a lehetséges együttműködésről és közös szakmai programokról. A European Film Promotion „Producers on the Move” elnevezésű háromnapos szakmai programján Stalter Judit producere vesz részt a Filmalap támogatásával.

Idén is Cannes-ban adják át a forgatóköny-fejlesztő ScriptEast workshop Krzysztof Kieslowski-díját. A 12 jelölt filmterv közül 3 magyar: Dettre Gábor Climbing the Mountain (Second Life), Goda Krisztina-Divinyi Réka Home Guards és Szabó Simon I Bring Fire című forgatókönyvei vannak versenyben – a díjátadó május 23-án lesz.

A 65. Cannes-i Filmfesztivál klasszikusokat felvonultató Cannes Classics című szekcióját május 26-án Pálfi György Final Cut című montázsfilmjének díszbemutatója zárja, melyre az alkotók jelenlétében kerül sor.Kapcsolódó