Erdélyi filmek a Külhoni Magyar Filmek Napján, az Urániában


Húsz alkotás lesz látható a Külhoni Magyar Filmek Napján május 22-én, kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvényen vetítendő mozgóképek határon túli filmes vagy televíziós műhelyekben készültek.

Az elmúlt években készült kísérleti, animációs, dokumentum- és rövidfilmekből Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező válogatott. A kétévente szerveződő filmnapon a Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken és Kárpátalján készült alkotásokat tekinthetnek meg a nézők.

A filmek határon túli televíziós (Újvidéki Televízió, Szlovák Televízió Magyar Szerkesztősége, Ungvári Televízió Magyar Szerkesztősége) és filmes (Cinema Filmműhely – Magyarkanizsa, Argo Audiovizuális Egyesület – Kolozsvár, Xantus Film – Kolozsvár, Rex Video Stúdió – Gyergyószentmiklós, Metaforum Film – Palics, Bódva-Völgyi Stúdió – Szlovákia) műhelyekben készültek, de érdekességként látható lesz a zentai gimnázium diákjainak gyurmafilmje is.

A program kedden délelőtt tíz órakor kezdődik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által film- és médiatámogatásra meghirdetett Magyar média mecenatúra című program szakmai konzultációjával. A megbeszélésen Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja és Vitézy László filmrendező vesz részt.

A délután négy órakor kezdődő vetítéseken a többi között olyan filmeket láthat a közönség, mint a szabadkai Kovács Ákos által rendezett Dominó című kísérleti film, a Bán Attila rendezte Szufla című kisjátékfilm vagy Tolnai Szabolcs műve, a Hernyák és a magyar bor című dokumentumfilm. Vetítenek a vajdasági Burány „Pöcök” Béla szaxofonosról, mentőorvosról dokumentumfilmet, Székelyudvarhelyről pedig egy olyan alkotás érkezik, amely a Blaha Lujza téri 11 éves késelőről, a többség és a kisebbség közti konfliktuskezelésről szól.

Látható lesz Felméri Cecília Végtelen percek című kisjátékfilmje, Visky Ábel Éjszaka a Földön, Kolozsvár című 18 perces alkotása, valamint Zágoni Bálint dokumentumfilmje Janovics Jenőről, a kolozsvári színházigazgatóról, filmgyáralapítóról.

(kultúra.hu)Kapcsolódó